Mitt i Solna

Nyanlända får starta eget-stöd

-

Första kursen hade inte alla deltagare hunnit fram till starten. Men fem engagerade Solnabor var med från början, när nyanlända skulle få lära sig mer om att driva företag i Sverige.

Kursen hålls i Solna stadshus, på uppdrag av kommunen och med finansieri­ng från Tillväxtve­rket. Deltagarna har börjat lära sig svenska; de flesta är på c-nivå på sin sfi-utbildning.

Nour Alkhatib är en av kursdeltag­arna och har bott i Sverige i tre år. Hon vill helst öppna en klädbutik.

– Många öppnar livsmedels­företag. Man måste tänka på andra alternativ, säger Nour Alkhatib.

Till att börja med bodde hon i Norrköping, men sedan ett och ett halvt år bor hon i Solna. Hennes man hade ett litet livsmedels­företag i Syrien och jobbade väldigt mycket.

– Företagare måste lära sig många regler. Det är mer så i Sverige, de har inte samma organisati­on i Syrien. Jag tror att det är bättre här, man kan ta semester och helg. Det finns mer trygghet, säger Nour Alkhatib. Hans Hallengren är kursledare på Nyanlänt företagand­e, ett program som är framtaget av organisati­onen Företagarn­a Mälardalen.

– Jag är uppvuxen på Nybodagata­n, så detta är min hemkommun, presentera­r han sig.

Under sitt vuxna liv har han hunnit med att driva företag inom flera branscher, bland annat en delikatess­butik, ett hudvårdsfö­retag och ett äldreboend­e i Tyresö där en upphandlin­g vanns för att förlora en påföljande. En del har gått bra och annat mindre bra.

– Jag vill lära er så att ni inte gör om samma, dyra misstag, säger Hans Hallengren. Kursen består av elva tillfällen och under tiden ska deltagarna öva genom att skapa ett fiktivt företag.

– Detta är en viktig satsning för oss, vi vill se till att människor kommer ut i arbete, säger Katarina Verlage, näringsliv­sutvecklar­e på kompetensf­örvaltning­en hos Solna stad.

Skattesyst­emet i Sverige är bland det viktigaste att lära sig och är något som skiljer sig mycket åt från hur det ser ut i andra länder. Det är också viktigt att lära sig mer om den svenska kulturen och om sociala medier. Deltagarna är ännu i etablering­sfasen och har kommit till kursen i ett samarbete med Arbetsförm­edlingen. Där har ett informatio­nsmöte hållits och det togs väl emot av de nyanlända.

– De har ett intresse av att starta företag. En del har drivit företag i sina tidigare hemländer. Några har färdiga affärsidée­r; en har velat starta företag inom restaurang­branschen vet jag, säger Katarina Verlage. Då Solna rankats som mest näringsliv­svänliga kommunen i landet, ser kommunalrå­det Lars Rådén (M) goda förutsättn­ingar för deltagarna.

– Vi vill erbjuda alla verktyg vi kan för att de som kommer till oss ska komma i arbete. Eftersom många utrikes födda väljer att starta eget så är det förstås en viktig del, säger han i ett pressmedde­lande.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? START. Hans Hallengren inledde kursen i Nyanlänt företagand­e.
FOTO: ULRICA ANDERSSON START. Hans Hallengren inledde kursen i Nyanlänt företagand­e.
 ??  ?? Ulrica Andersson
Ulrica Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden