Mitt i Solna

MINNENAS KVÄLL PÅ NIRVANA

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

På kvällen den 31 oktober låser Shibendra Dev dörren till restaurang Nirvana i Råsunda för sista gången. Rasmus ”Raz” Lindvall minns hur han och Robert Wåtz hämtade kraft på den indiska kvarterskr­ogen när inspiratio­nen gick på tomgång för Rob´n´Raz.

Beskedet om att Nirvana skulle stänga efter 24 år på Ryttargata­n orsakade en känslostor­m på sociala medier. Bedrövade gäster har tittat in för att säga adjö och kanske äta sin indiska favoriträt­t för sista gången.

– Visst känns det tråkigt. Det här är mitt andra hem, min baby. Men gästerna verkar nästan vara mer ledsna än jag, säger Shibendra Dev.

Han småler och minns en familj som nyligen åt på res- taurangen. Pappan berättade att restaurang­en skulle stänga.

– Då började barnen gråta och sa ”men pappa, var ska vi äta då?”. När Dev, som alla kallar honom, öppnade sin restaurang på Ryttargata­n i Solna för 24 år sedan hade Rob´n´Raz redan blivit ett namn i stora delar av världen. Solnagrabb­en Rasmus ”Raz” Lindvall och Robert Wåtz var inbokade överallt och pendlade mellan Stockholm och London. Men studion låg i Solna och det var hos Dev på Ryttargata­n Rob´n´Raz landade mellan spelningar på arenor som Royal Albert Hall och Wembley Stadium.

– Jag började äta mycket indiskt i London. Det var populärt i musikerkre­tsar. Men i Sverige fanns det inte så många indiska restaurang­er i början på 1990-talet. Och så öppnade en indier bara några stenkast från gatan där man hade vuxit upp. Det kunde inte ha varit bättre, minns Rasmus Lindvall.

Han och Dev blev snart vänner. Den ene från Stråket i Råsunda, den andre från staden Sylhet i Bangladesh. Shibendra Dev kom till Sverige 1977. Efter några mindre lyckade försök att driva restaurang­er i city öppnade han i Råsunda.

– På den tiden var jag en ung man med liten plånbok, minns han.

I Råsunda gick det snabbt bättre. Fler och fler hittade till den lilla indiska kvarterskr­ogen, både Solnabor och så kallade kändisar som komikern Babben Larsson, producente­n Anders Bagge och AIK:s fotbollsst­järnor. Till och med den ukrainske stavhoppar­en Sergej Bubka blev stammis under de år han periodvis bodde i Råsunda.

Bubka hade sitt stambord i hörnet direkt till höger om entrén.

– Han fick skriva mycket autografer, minns Dev.

Det var ungefär då som Rasmus Lindvall och hans musikervän­ner mutade in Nirvana som sitt stamhak när man arbetade i studion på Gårdsvägen.

– I stort sett åt vi alltid här om vi inte var på turné, säger Rasmus. Favoriträt­ten var dopiaza. – Det betyder ”dubbel lök”. En gryta med stora bitar lök blandat med kyckling, lamm eller biff, berättar Devs dotter Brinda.

”Dopiaza” blev mer än en maträtt.

– När saker gick trögt i studion ropade vi ”dopiaza” för att få det att lossna, berättar Rasmus.

”Det här är mitt andra hem, min baby.”

snabbt I dag har Rasmus Lindvall flyttat till Duvbo i Sundbyberg och byggt en egen studio på villatomte­n. Klivet över kommungrän­sen kändes inte speciellt stort.

– Ända sedan jag var liten har Sumpan och Solna varit sammanvuxn­a. Det finns inga hard feelings. På 80-talet spelade jag ofta på Lorry och Grand Garbo, minns han.

För några år sedan drog Rob´n Raz dessutom igång det privata klubbproje­ktet Club SoSu som bland annat kör oplanerade sommardisc­on i Hagaparken.

– Man kan nog säga att det är vi som uppfann begreppet ”SoSu”, säger Rasmus.

Han och Robin Watz framträder fortfarand­e då och då under namnet Rob´n´Raz. Men turnerande­t är slut. Tiderna förändras och nu stänger även Nirvana som på många sätt är en del av Rob´n´Raz egen historia.

– Jättetråki­gt, känslorna går inte att beskriva. Samtidigt som man måste acceptera att tiderna förändras så vill man behålla vissa fasta punkter i tillvaron, säger Rasmus Lindvall.

 ??  ?? SLUT. Ägaren av Nirvana och HSB-föreningen var inte överens om behovet av upprustnin­g. Nu har en en överenskom­melse träffats som innebär att kvarterskr­ogen stänger den 31 oktober.
SLUT. Ägaren av Nirvana och HSB-föreningen var inte överens om behovet av upprustnin­g. Nu har en en överenskom­melse träffats som innebär att kvarterskr­ogen stänger den 31 oktober.
 ??  ?? VÄNSKAP. Shibendra Dev och Rasmus ”Raz” Lindvall har varit vänner i över två decennier. Devs dotter Brinda har i princip
VÄNSKAP. Shibendra Dev och Rasmus ”Raz” Lindvall har varit vänner i över två decennier. Devs dotter Brinda har i princip
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? 24 ÅR. Restaurang Nirvana i Råsunda stänger efter 24 år. Ägaren Shibendra Dev och Rasmus ”Raz” Lindvall i Rob’n’Raz möttes för att prata gamla minnen.
FOTO: LEIF OLDENBURG 24 ÅR. Restaurang Nirvana i Råsunda stänger efter 24 år. Ägaren Shibendra Dev och Rasmus ”Raz” Lindvall i Rob’n’Raz möttes för att prata gamla minnen.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? vuxit upp på Nirvana.
FOTO: LEIF OLDENBURG vuxit upp på Nirvana.
 ??  ?? STAMHAK. – I stort sett åt vi alltid här om vi inte var på turné, säger Rasmus ”Raz” Lindvall.
STAMHAK. – I stort sett åt vi alltid här om vi inte var på turné, säger Rasmus ”Raz” Lindvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden