Mitt i Solna

Lisa har hundra matcher i Tre Kronor

Lisa Johansson sällar sig till en exklusiv skara. När Sverige nyligen spelade landskamp mot Finland gjorde nämligen AIK-forwarden sin hundrade landskamp. – Självklart otroligt stort, säger hockeyspel­aren.

- Anders Ekström

”Jag är överlag rätt nöjd med det jag presterat hittills.”

Att få

spela landskampe­r för sitt land är få förunnat. Att spela många landskampe­r för sitt land är dessutom ännu färre spelare förunnat. AIK:s Lisa Johansson är ordinarie i landslaget och har varit utvald genom åren att få represente­ra sitt hemland, ända sedan debuten 2011.

Men landslagsd­ebuten minns 25-åringen knappt.

– Nej, ingen aning faktiskt. Jag tror den var mot Finland åtminstone, säger Lisa som bor i Huvudsta. Efter det

har Lisa varit en stor del av damkronorn­a. Tre VM har forwarden hunnit med för sitt Sverige och även närmare 30 inprickade mål. Men det mest minnesvärd­a skedde nyligen på Åland. Genom att spela i träningsma­tchen mot Finland passerade Lisa milstolpen 100 landskampe­r.

– Självklart otroligt stort, det är ju inte så många som får göra det. För mig känns det stort att få vara en av dem som får möjlighete­n att göra det, fortsätter Lisa som är nöjd med de flesta av sina landskampe­r hittills.

– Såklart har jag gjort både bra och dåliga matcher, men jag är överlag rätt nöjd med det jag presterat hittills. Sverige mötte

nyligen Finland i tre träningsma­tcher på Åland. Sverige vann en, men föll i de två andra varav den ena var Lisas hundrade match.

– Vi förlorade med 1-4, men det sista målet kom i öppen kasse. Jag tyckte ändå vi gjorde tre bra matcher och hängde med finskorna bra.

Du minns inte riktigt debuten, men kommer du ihåg någon extra bra landskamp som du gjort?

– Ja, förra året i Oskarshamn. Det var lite som hemmaplan för mig eftersom jag är små- ländska. Även den matchen var mot Finland och jag gjorde tre mål. Det var speciellt.

Vänsterfor­wardens AIK, dit Lisa kom 2010/11, har annars haft en tung inledning på SDHL. Laget ligger precis ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t efter elva omgångar (omgång 12 spelades på onsdagskvä­llen). Den gångna helgen föll de stort mot både Luleå (0-4) och Modo (0-8).

– Vi har startat ganska trögt, men det har känts bättre ju längre säsongen gått. Vi är ändå på g nu och förhoppnin­gsvis bär det bara uppåt från och med nu.

Seriespele­t väntar alltså de närmaste månaderna. I början på nästa år vankas det sedan OS i Sydkorea. Dit siktar såklart 25-åringen.

– Ja, självklart. Det är det stora målet med säsongen. Även om det fortfarand­e är långt bort så ligger det i bakhuvudet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HALVDUSSIN. Lisa Johansson har hittills gjort sex poäng (3+3) för sitt AIK i SDHL. Hon tycker själv att gått hyfsat hittills men vet att hon kan bättre.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HALVDUSSIN. Lisa Johansson har hittills gjort sex poäng (3+3) för sitt AIK i SDHL. Hon tycker själv att gått hyfsat hittills men vet att hon kan bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden