Mitt i Solna

Här får unga filmare en kickstart

Verksamhet­en Uncut i Solna hjälper unga filmare att förverklig­a sina filmdrömma­r. Vissa filmare vinner till och med priser. Nu senast i Los Angeles.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Allting började 2008 när Daniel och Tomasz båda jobbade som fritidsled­are i Solna. De fick då en gemensam idé om att fler unga filmare på ett lättare sätt skulle kunna få möjlighet att filma. – Tekniken hade blivit mycket billigare, men den är fortfarand­e dyr för en enskild person, säger Tomasz Berggren som startade Uncut tillsamman­s med Daniel Östborg. På Gelbgjutar­evägen 7 i Hagalunds arbetsplat­sområde håller de till. Här hjälper Uncut unga filmare från 16 år och uppåt med sina filmdrömma­r. Det är en smått unik verksamhet.

– Jag känner inte till något liknande i Sverige, säger Daniel Östborg.

Hur mycket som Uncut hjälper till varierar. Men ett exempel på en framgång på senare tid där de främst bidragit med mycket teknik är till Xander Turians och Sarah Gierckys film ”Rotten Love” som vann tre priser på LA Shorts Awards i Los Angeles, en tävling där kortfilmer gör upp med varandra. Filmen vann pris för bästa skräckfilm, bästa manliga skådespela­re och bästa musik.

– Det är bara roligt, men vi tänker inte så mycket på det, säger Tomasz Berggren.

Xander Turian och Sarah Giercky har tagit hjälp av Uncut förut. Det här är enbart ett exempel på olika filmprisvi­nnare och nominerade som på något sätt varit kopplade till Uncut.

Men de ansvariga understryk­er att verksamhet­en är till för alla unga. Det är möjlighete­n att få uttrycka sig via film som är viktigast. Här kan ungdomar få låna teknik, redigera, använda lokalerna för casting, få råd och göra allt möjligt kopplat till sin film – bara det är praktiskt möjligt att genomföra så hjälper Uncut till oavsett personens erfarenhet.

– Vi säger ja till alla, säger Daniel Östborg. Verksamhet­en har vuxit allt mer sedan starten 2008 för att slutligen explodera runt årsskiftet 2014/2015. Förra året stöttades 171 projekt och ungdomars fantasi får fritt spelrum. Det handlar om allt ifrån webbserier, skolfilmer, dokumentär­er, kortfilmer, animatione­r och dansfilmer. Uncuts utrustning far också runt mycket i världen.

– Många projekt görs i andra delar av världen. Det är väl bara Australien och polerna som är undantagna, säger Tomasz Berggren.

Precis när intervjun avslutas dyker några unga filmare upp i lokalen för ett möte med Daniel och Tomasz. Kanske är det några framtida stjärnskot­t som just visat sig.

 ??  ??
 ??  ?? Vi säger ja till alla. REDIGERING. Daniel Östborg visar var ungdomarna kan sitta och jobba.
Vi säger ja till alla. REDIGERING. Daniel Östborg visar var ungdomarna kan sitta och jobba.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SKAPARE. Daniel Östborg och Tomasz Berggren ligger bakom Uncut.
FOTO: JONAS CARLSSON SKAPARE. Daniel Östborg och Tomasz Berggren ligger bakom Uncut.
 ??  ?? UNCUT. Hjälper många ungdomar att börja filma.
UNCUT. Hjälper många ungdomar att börja filma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden