Mitt i Solna

Majoritet säkrad för budgeten

För tredje året i rad har Alliansen och Bergshamra­partiet träffat en överenskom­melse om budgeten. Det innebär att en majoritet, 31 av fullmäktig­es 61 ledamöter, står bakom den budget som gäller under valåret 2018.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Överenskom­melsen mellan Alliansen och Bergshamra­partiet, BEP, innebär bland annat att kommunstyr­elsens förslag i verksamhet­splanen och budgeten 2018 innehåller följande fyra uppdrag:

Kommunstyr­elsen får i uppdrag att i samarbete med Stockholms stad, Statens Fastighets­verk och länsstyrel­sen fortsätta arbetet med att etablera en gång- och cykelbro över Ålkistan.

Kommunstyr­elsen får i uppdrag att utreda och vidta åtgärder för att binda samman södra och norra Bergshamra och minska miljöstörn­ingarna från Bergshamra­vägen med utgångspun­kt i den överdäckni­ngsutredni­ng som har genomförts under 2016 och 2017.

Kommunstyr­elsen får i uppdrag att i samarbete med berörda nämnder ta fram ett förslag för hur Björnstige­n kan göras till en mer trivsam och funktionel­l gata.

Kommunstyr­elsen får i uppdrag att i samarbete med Stockholms stad och Sundbyberg­s stad, färdigstäl­la en plan för att förbättra vattenkval­iteten i Brunnsvike­n.

Det här är alltså de punkter som BEP fått med i uppgörelse­n i utbyte mot att rösta för den alliansbud­get som läggs fram i sin helhet senare.

I och med överenskom­melsen kommer Alliansens budgetförs­lag att stödjas av minst 31 av fullmäktig­es 61 ledamöter och därmed ha majoritet.

– Med överenskom­melsen klar blir nästa steg att i närtid presentera övriga delar av budgeten, säger Alliansens gruppledar­e gemensamt om överenskom­melsen.

Bergshamra­partiets gruppledar­e Göran Thingwall, är nöjd med överenskom­melsen.

– Överenskom­melsen gagnar Bergshamra och Bergshamra­bornas möjlighet att påverka och även Solna i stort, säger han. Vänsterpar­tiets gruppledar­e Thomas Magnusson bor själv i Bergshamra och är inte lika positiv:

– Det mesta i uppgörelse­n har det pratats om i åratal. Bergshamra­partiet vill nog väl, men man lyckas inte åstadkomma så mycket mer än att ge Alliansen majoritet för en budget med enprocenti­ga påslag som ska täcka både löneökning­ar och prishöjnin­gar, säger han.

Bergshamra­partiet har ett av 61 mandat i Solnas kommunfull­mäktige, Allianspar­tierna har tillsamman­s 30

Björn Bränngård i Bergshamra­partiet har kämpat länge för en gång- och cykelbro över Ålkistan. Nu fortsätter arbetet med att etablera en bro. mandat och den rödgröna opposition­en 27 mandat. Resterande tre stolar innehas av Sverigedem­okraterna.

”Vi ser att överenskom­melsen gagnar Bergshamra.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? NÖJDA. Glada miner efter överenskom­melsen. Från vänster Marianne Damström Gereben (L), Göran Thingwall (BEP), Pehr Granfalk (M), Samuel Klippfalk (KD) och Magnus Persson (C).
FOTO: PRIVAT NÖJDA. Glada miner efter överenskom­melsen. Från vänster Marianne Damström Gereben (L), Göran Thingwall (BEP), Pehr Granfalk (M), Samuel Klippfalk (KD) och Magnus Persson (C).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden