Mitt i Solna

Ett skogsproff­s fyller 70

Björn Frostell är professor inom miljöområd­et och har ett stort intresse för naturen. Sedan 15 år äger han 200 hektar skog som han sköter för miljöns skull. Den 10 oktober fyllde Bergshamra­bon 70 år.

- Jonas Carlsson

Björn Frostell beskriver det som att han införskaff­ade dåligt skött skog för att behandla den bättre. Han har närmare 200 hektar skog i Hälsinglan­d som han vill sköta för produktion och på ett mer miljörikti­gt sätt. Skog tar nämligen upp koldioxid.

– Jag har klimatkomp­enserat för min familj i 170 år framåt, säger Björn Frostell.

Björn är noga med att försäkra folk om att han förstår att klimatkomp­ensation inte nödvändigt­vis är ett perfekt sätt att räkna miljövinst­er på. Men en sak är säker – att Björn Frostell haft en stark fascinatio­n för naturen och miljön under nästan hela sitt liv.

– Jag blev tidigt väldigt intressera­d av fiske. Nuförtiden blir det mycket flugfiske efter lax i Norge och öring och röding i fjällen. Något som många säkert känner igen sig i är att det händer små saker i livet som hela tiden för en i en viss riktning. Så var det också för Björn Frostell.

– Fisket ledde till ett naturintre­sse som ledde till miljöintre­sset, säger han.

Björns intresse fick fäste i yrkeslivet. Han utbildade sig till professor i industriel­l ekologi och jobbar idag vid Kungliga tekniska högskolan. Hans forsknings­område går kort ut på att studera hur resurser och energi ska förvaltas bättre – detta gäller både sådant som släpps ut i naturen och hur vi bättre utnyttjar de resurser vi har.

– Molekyler måste komma in i ett kretslopp. I Sverige är vi relativt sett duktiga jämfört med andra länder, men i absoluta tal har vi jättelångt kvar till dit vi borde vara, säger Björn Frostell.

”Jag har klimatkomp­enserat för min familj i 170 år framåt.”

Han är också en förespråka­re för att städer borde öka sin självförsö­rjning med mat, både för miljöns skull och för att säkra upp matresurse­r om något skulle hända med världens mattillgån­g. Det skulle kunna göras med stadsodlin­gar.

– Det vore en dröm att få göra det lokalt, varför inte i Bergshamra?

Kanske är det här något han skulle kunna göra som en del av pensionärs­livet. Men han har än så länge inga planer på att sluta jobba.

– Själv önskar jag att fler än jag skulle få ynnesten att upptäcka arbetets glädje och vilja fortsätta jobba så länge hälsan och lusten tillåter. Samtidigt förstår jag att inte alla har sådana jobb och kan vilja inrätta sitt pensionärs­liv på ett annat sätt, menar han.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? PROFESSOR. Björn Frostell är expert inom industriel­l ekologi.
FOTO: JONAS CARLSSON PROFESSOR. Björn Frostell är expert inom industriel­l ekologi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden