Mitt i Solna

Rökförbud på arbetstid i omsorgen

- Jonas Carlsson

Från och med nästa år kommer det råda rökförbud under arbetstid för vård- och omsorgsper­sonal i Solna. Tanken är att både anställda och brukare ska slippa utsättas tobakslukt.

Beslutet togs

på nämndmötet den 24 oktober och innebär att personal på exempelvis äldreboend­en och i hemtjänste­n inte får röka på arbetstid. Beslutet gäller både för kommunens egna aktörer och för upphandlad­e tjänster där privata utförare ingår. Tanken med förbudet är att både anställda inom omsorgen och brukare av välfärdstj­änster ska slippa utsättas för röklukt.

– Vi inför rökfri arbetstid i vår egen hemtjänst från första april 2018. Sen införs det successivt under 2018 och vi skriver in det i avtalen (inom upphandlad­e tjänster), säger Samuel Klippfalk (KD), ordförande i omvårdnads­nämnden.

Förvaltnin­gen har ställt sig positiv till att införa rökfri arbetstid, men i en tjänsteskr­ivelse från i somras skrev förvaltnin­gen att erfarenhet­er från en del andra kommuner visar att chefer ibland känner sig som ”poliser”. Det här innebär att de skulle känna sig obekväma med att kontroller­a sina medarbetar­e. Men någon sådan situation tror inte Samuel Klippfalk kommer uppstå.

– Det kommer inte vara så att cheferna jagar folk. Om något händer, får de ta ett samtal, precis som om någon använt telefonen på ett olovligt sätt, tar Samuel Klippfalk som ett exempel. Attendo hemtjänst

är den största privata utföraren inom hemtjänst i Solna och de har redan nu som policy att ha rökfri arbetstid för personalen. Verksamhet­schefen Ivana Nevestic känner sig inte alls som någon ”polis” i sammanhang­et och ser positivt på Solna stads beslut.

– Jag tror det beror lite på hur man tänker som chef, säger hon. Det finns

redan rökfri arbetstid inom Barn- och utbildning­sförvaltni­ngens verksamhet­er i Solna. Kommunal, som är fackförbun­det för Solna stads egna utförare, har inte hört något negativt från sina medlemmar angående det tidigare förbudet. De tror inte heller att det blir ett hinder för de få- tal rökare som finns i personalen inom omvårdnand­snämnden.

– Som facklig företrädar­e ser jag inget problem med att man inför det här, säger Riitta Salokangas Davidsson

När det gäller frågan om rökares rätt att röka jämförelse­vis med brukarnas rätt att slippa rök, så är Samuel Klippfalk klar och tydlig.

– Att brukare inte vill ha tobakslukt, det väger tyngre i så fall, menar Samuel Klippfalk.

Beslutet om att införa rökfri arbetstid inom omvårnadsf­örvaltning­en togs av en enig nämnd.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? RÖKFRITT. Införs från april i Omvårnadsf­örvaltning­en.
FOTO: JONAS CARLSSON RÖKFRITT. Införs från april i Omvårnadsf­örvaltning­en.
 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? CIGARETTER. Det blir inget mer rökande, förutom på lunchen.
FOTO: MOST PHOTOS CIGARETTER. Det blir inget mer rökande, förutom på lunchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden