Mitt i Solna

Fram för fler förbud

-

Från och med nästa år införs rökförbud under arbetstid för all vård- och omsorgsper­sonal i Solna stad (sidan 6). En och annan lär säkert protestera. När underteckn­ad började sin journalist­iska bana (ja, det var på blyets tid) röktes det friskt på redaktione­rna. Milt uttryck. Alla rökte. Mycket. Själv brukade jag dra i mig runt 30 cigaretter under ett arbetspass. I stort sett normalt på den tiden, 1970-talet.

Man fick i princip skära sig igenom tobaksdimm­orna på redaktione­n och på borden stod överfulla, stinkande askkoppar. Oj, vad icke-rökarna måste ha lidit.

Sedan kom kraven och i efterdynin­garna också förbuden. Först rökförbud på redaktione­n utom i speciella rum, sedan rökförbud på hela arbetsplat­sen.

Vi blev allt färre som stod på gatan i snöglopp och förbannade förbuds-Sverige. Men det skulle bli värre: rökförbud på krogen! Nu gick skam på torra land. Slut på trevliga krogkvälla­r i glada vänners lag.

Men vad hände? Det visade sig faktiskt vara ganska enkelt att skriva en artikel utan en cigarett i mungipan (Hemingway hade fel). Och man kunde faktiskt ha rätt trevligt på krogen utan att kedjeröka.

Dödsstöten kom när det infördes rökförbud på fotbollslä­ktarna. Men då var jag redan nere i så få cigaretter att det var lika bra att fimpa för gott.

Ibland hjälper förbud.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden