Mitt i Solna

SD kan bli vågmästare i Solna

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Med bara drygt tio månader kvar till valet pekar mycket på att Solna får vänja sig vid ett nytt politiskt landskap. Om inte valvindarn­a kantrar helt kan Sverigedem­okraterna få en vågmästarr­oll i Solnas stadshus.

Vid valet 2014 förlorade allianspar­tierna egen majoritet, 30 mandat av total 61 i kommunfull­mäktige krävde kompromiss­er.

Budgeten 2014 lotsades igenom efter ett politiskt kaos där Sverigedem­okraterna röstade för Socialdemo­kraternas budget. Resultatet blev ett borgerligt allianstyr­e med uppdrag att driva socialdemo­kratisk politik.

Kaoset i Solnas stadshus blev till och med en riksny- het, men till sist godtog Socialdemo­kraterna Alliansens budget i utbyte mot ytterligar­e skolsatsni­ngar på drygt 10 miljoner.

De senaste tre åren har Alliansen i god tid gjort upp med Bergshamra­partiet, vars enda mandat har räckt för att nå upp till den magiska majoritets­gränsen på 31 mandat. Oavsett hur det går i nästa års val har Bergshamra­partiet med största sannolikhe­t spelat ut sin roll som vågmästare. Solna är inget starkt SD-fäste. I riksdagsva­let 2014 fick partiet 12,86 procent av rösterna, i Solnas kommunalva­l blygsamma 4,39. Det räckte till tre mandat, men sedan dess har SD gått framåt några procentenh­eter på riksnivå och bör rimligtvis kunna plocka ytterligar­e något mandat i Solna om siffrorna står sig.

– Historiskt sett blåser det samma valvindar lokalt som på nationell nivå. Sedan kan vindstyrka­n variera och exempelvis kommunala skandaler förändra bilden, säger Gissur Erlingsson, statsvetar­e vid Lidköpings universite­t.

Hans kollega Johan Wännström har forskat i hur de etablerade partierna förhåller sig till SD:s frammarsch på lokal nivå.

– På vissa håll behandlas SD som något katten har släpat in, på andra håll får partiet precis som andra vara med i övergripan­de politiska diskussion­er. Men inte någonstans finns SD med som styrande parti.

Han ser i stället en annan trend. En tredjedel av landets kommuner har i dag någon form av blockövers­kridande styre.

– Det kan man nog se som ett resultat av SD:s framgångar, säger Johan Wännström. Klart är att SD under den här mandatperi­oden har behandlats som ”något katten har släpat in” i Solnas stadshus. En rundringni­ng visar att inget av de etablerade partierna i Solna vill ha något med SD att göra, varken som samtalspar­tner eller budgetsupp­orter. Kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) anser att det snarare är ett problem för opposition­en.

– SD har upprepade gånger visat att man är ett socialisti­skt stödparti som ofta hamnar hand i hand med Miljöparti­et, säger han. Men opposition­spartierna S, MP och V är lika benhårda. Inget samarbete med SD – på något plan.

– Ett styre i Solna måste vila på två principer som hänger ihop. Dels att man som parti delar grundtanke­n om alla människors lika värde och dels att det ska vara ett stabilt styre som

”På vissa håll behandlas SD som något katten har släpat in.”

långsiktig­t löser Solnas utmaningar, säger opposition­srådet Arne Öberg (S).

Oavsett vem som får flest röster i Solna i valet 2018, Alliansen eller de rödgröna, återstår i så fall bara ett alternativ om SD skulle få en vågmästarr­oll: Samarbete över blockgräns­erna.

Det har så här långt inte varit något känneteckn­ande för Solnapolit­iken.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, GRAFIK: SANNA TUURALA ??
FOTO: MOSTPHOTOS, GRAFIK: SANNA TUURALA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden