Mitt i Solna

Förvaltnin­gshefens order: ”Min man ska ha jobbet”

- Leif Oldenburg

Tjugo personer sökte jobbet – bara en kallades till intervju: Förvaltnin­gschefen Anne Rönnbergs man. Ingen annan var aktuell.

– Det var en knepig situation. Det var ett uppdrag från högsta chefen som jag valde att genomföra, säger tillfördna­de enhetschef­en Erik Gunnarsson.

Olle Lundin, professor i förvalting­srätt vid Uppsala universite­t, kalllar handläggni­ngen ”ren och skär korruption”.

När det avslöjades att Anne Rönnberg beordrat en underordna­d att anställa hennes man fick hon lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Hon får cirka 300 000 kronor fram till pensionen nästa vår.

Förvaltnin­gschefen Anne Rönnberg gav en direkt order om att ingen annan än hennes man skulle anställas – trots att det fanns 20 sökande till tjänsten.

– Att utnyttja sin ställning på det viset är ingenting annat än en ren och skär korruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltnin­gsrätt vid Uppsala universite­t.

I mitten av oktober fick chefen för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, Anne Rönnberg, lämna sin tjänst med omedelbar verkan sedan det uppdagats att hennes man anställts inom förvaltnin­gen.

Nu kommer nästa avslöjande. Trots att tjänsten annonserad­es ut och hade 20 sökande var det aldrig aktuellt att anställa någon annan än Rönnbergs man. Han var den ende som kallades till intervju.

– Vi träffade bara Annes man. Jag fick ett uppdrag att genomföra den här anställnin­gen, säger tillförord­nade enhetschef­en Erik Gunnarsson.

Du menar att du fick ett uppdrag från din chef Anne Rönnberg att anställa hennes man?

– Ja, det stämmer. Det var en knepig situation. Det var ett uppdrag från högsta chefen som jag valde att genomföra.

Tittade ni överhuvudt­aget på några andra ansökninga­r?

– Det minns jag faktiskt inte. Olle Lundin är professor i förvaltnin­gsrätt vid Uppsala universite­t och expert på kommunalla­gstiftning­en. Han skräder inte orden:

– Det är ren och skär kor- ruption att utnyttja sin ställning på det här sättet, säger han till Vi i Solna.

Inom offentlig förvaltnin­g finns begreppet ”tjänstefel” vid myndighets­utövande. Vad som är tjänstefel regleras i brottsbalk­en och en fällande dom leder till böter eller fängelse i upp till två år.

Men paragrafen gäller bara anställda i statlig tjänst, den kommunala sektorn omfattas inte av paragrafen.

– Däremot är det här ett klart fall av jäv. Beslutet skulle ha skulle tagits högre upp, exempelvis av stadsdirek­tören eller i den politiska nämnden. Att låta en underordna­d anställa familjemed­lemmar är ett klart brott mot kommunalla­gen, säger Olle Lundin.

”Det var ett uppdrag från högsta chefen som jag valde att genomföra.”

Beslutet att anställa Anne Rönnbergs man hade kunnat överklagas till förvaltnin­gsrätten och skulle med största sannolikhe­t ha rivits upp. Men i dag, ett år efteråt, har besvärstid­en gått ut.

Anne Rönnberg fick lämna sin tjänst den 11 oktober när det avslöjades att hon låtit rekrytera sin egen man. Trots det får hon 75 procent av lönen fram till pensionen i april nästa år, totalt cirka 300 000 kronor.

– När vi fick kännedom om att Anne Rönnberg hade medverkat aktivt i anställnin­gen av sin man valde vi den här lösningen för att få ett snabbt avslut. Annars riskerade vi att hamna i en utdragen process som hade kunnat sluta i Arbetsdoms­tolen, säger Solnas stadsdirek­tör Kristina Tidestav.

Vi i Solna har sökt Anne Rönnberg för en kommentar. Hon har inte hört av sig.

 ?? ILLUSTRATI­ONER: MOSTPHOTOS, GRAFIK: SANNA TUURALA ??
ILLUSTRATI­ONER: MOSTPHOTOS, GRAFIK: SANNA TUURALA
 ?? FOTO: MIKAEL WALLERSTED­T ?? JÄV. Olle Lundin, professor i förvaltnin­gsrätt vid juridiska institutio­nen, menar att det här ett klart fall av jäv. Beslutet skulle ha skulle tagits högre upp.
FOTO: MIKAEL WALLERSTED­T JÄV. Olle Lundin, professor i förvaltnin­gsrätt vid juridiska institutio­nen, menar att det här ett klart fall av jäv. Beslutet skulle ha skulle tagits högre upp.
 ?? FOTO: ULF LODIN/SOLNA STAD ?? PENSION. Anne Rönnberg får cirka 300 000 kronor fram till pensionen.
FOTO: ULF LODIN/SOLNA STAD PENSION. Anne Rönnberg får cirka 300 000 kronor fram till pensionen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden