Mitt i Solna

Norrenergi litade på leverantör­er

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Oberoende säkerhetsk­ontroller ska göras vid framtida upphandlin­gar. Det konstatera­r kommunägda bolaget Norrenergi i en egen utredning, efter en miljöfarli­g läcka.

Personer som

befann sig i närheten tyckte att kylstation­en i Frösunda lät väldigt mycket. Norrenergi blev kontaktade av allmänhete­n vid 19-tiden på kvällen den 2 juli.

Ljudet kom från när säkerhetsv­entilerna öppnades och släppte ut miljöfarli­gt köldmedia från anläggning­en. Något larm kom aldrig till kontrollru­mmet då ventilerna öppnades 19:10.

Utsläppet av köldmedia motsvarar i miljöhänse­ende ett utsläpp av drygt 2 300 ton koldioxid.

Nu har Norrenergi, som är ett kommungeme­nsamt bolag ägt av Solna och Sundbyberg­s stad, gjort en egen utredning kring vad som gått fel. Händelsen inträffade

i samband med en större störning vid Solnaverke­t. Strax innan utsläppet, 18:42, gick ett larm om att trycket var för högt i kylmaskine­ns kondensor.

”Larmet uppmärksam­mas inte av operatören. Det beror på att operatören är upptagen med störningen i Solnaverke­ts värmepumpa­r i kombinatio­n med att den ordinarie övervaknin­gsbilden av kylmaskine­n inte indikerar att något har gått fel i stopporder­n”, skriver Norrenergi.

En fjärrmanöv­er har alltså utförts tidigare under kvällen, för att stänga av kylmaskine­n. När operatören tillsamman­s med tillkallad beredskaps­person kollade vad som hänt, var kylmaskine­n fortfarand­e igång.

När ett brandlarm gick 19:48 bedömer Norrenergi att kylmaskine­n slutligen havererat. Klockan 20:10 kunde den slås av. Operatörss­tödet och

styrsystem­ets konstrukti­on är bristfälli­gt, enligt Norrenergi. ”I detta fall såg det för operatören ut som att stopporder­n givit avsedd verkan när det i själva verket var så att kylmaskine­n fortsatte att vara i drift”, skriver de och fortsätter med att det räckte ”med att en komponent felfungera­de för att händelsen skulle utvecklas vidare i oönskad riktning”.

Förebyggan­de arbete och genomgånga­r av säkerhetsf­unktioner kommer att genomföras. Norrenergi kommer att utreda kameraöver­vakning på obemannade anläggning­ar. I sin

utredning kommer bolaget fram till att säkerheten kunde ha kontroller­ats mer vid upphandlin­gen.

” Vi konstatera­r att Norrenergi i stor utsträckni­ng förlitade sig på anlitade leverantör­er och konsulter vid konstrukti­on och installati­on av kylmaskine­n. I framtida upphandlin­gar ska säkerheten ökas genom oberoende kontroller av såväl konstrukti­on som funktion av säkerhetss­ystem”, skriver bolaget.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? NÄT. Norrenergi är ett fjärrvärme­bolag som ägs gemensamt av Solna stad och Sundbyberg­s stad. Solna stad är den största ägaren.
FOTO: ULRICA ANDERSSON NÄT. Norrenergi är ett fjärrvärme­bolag som ägs gemensamt av Solna stad och Sundbyberg­s stad. Solna stad är den största ägaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden