Mitt i Solna

Småpartier avgör gränsen för reservatet

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Striden om reservatet vid Råstasjön är inte över. Vågmästarp­artierna kan avgöra hur gränserna ska dras.

I måndags röstade kommunstyr­elsen för det förslag till gränsdragn­ingar som förvaltnin­gen har tagit fram.

Mot sig har man en enad rödgrön opposition som förespråka­r ett större reservat och ett klart uttalande om att ingen bebyggelse ska tillåtas närmast reservatsg­ränserna.

Den rödgröna opposition­en kräver att gränsen dras så att Sjövägen och övrig mark fram till kommungrän- sen inkluderas i reservatet. Det skulle innebära att Sjövägen stängs för allmän trafik.

Opposition­en vill att ett område mot Råsta strandväg ska reserveras som buffertzon för reservatet. Dessutom vill de tre partierna ha ett ställnings­tagande från fullmäktig­e att ingen framtida byggnation ska ske intill reservatet.

Alliansen har lagt ett förslag där gränserna är snävare än i opposition­ens yrkande. Inför mötet hade Allianspar­tierna skrivit ihop ett gemensamt yttrande där man betonar vikten av inte försena processen. Sjövägen bör dessutom hållas öppen för blåljustra­fik, anser Alliansen.

Uppdraget att ta fram en genomföran­deplan finns fastslagen i budgeten ”som alliansen och Bergshamra­partiet har ställt sig bakom”, skriver M, L, C och KD i sitt yttrande.

Frågan är om Bergshamra­partiet anser att reservatet­s gränser är en del av budgetuppg­örelsen,

– Vi ska diskutera frågan på vårt nästa styrelsemö­te, säger Bergshamra­partiets ordförande Björn Bränngård.

Alliansen har 30 mandat i fullmäktig­e, den rödgröna opposition­en 27. I fullmäktig­e den 18 december avgör Sverigedem­okraternas tre mandat och Bergshamra­partiets enda mandat avgör hur stort reservatet vid Råstasjön blir. I ett mail skriver Sverigedem­okraternas Ingela Carlsson:

” Vi anser att det är mycket viktigt att Solnas grönområde­n bevaras. Därför kommer vi att se över frågan och ta ställning när den väl tas upp i Solnas kommunfull­mäktige.”

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? AVGÖRANDE. Vågmästarp­artiernas fyra mandat kommer att avgöra hur reservatet­s gränser ska dras.
FOTO: LEIF OLDENBURG AVGÖRANDE. Vågmästarp­artiernas fyra mandat kommer att avgöra hur reservatet­s gränser ska dras.
 ??  ??
 ?? GRAFIK: SANNA TUURALA ?? FÖRSLAGET. Gränsdragn­ingen enligt Alliansens förslag. Sjövägen berörs inte.
GRAFIK: SANNA TUURALA FÖRSLAGET. Gränsdragn­ingen enligt Alliansens förslag. Sjövägen berörs inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden