Mitt i Solna

Karolinska­s akutvård döms ut

- Michael Toll

Akutmottag­ningarna på Karolinska och Södersjukh­uset kan inte leverera god och säker vård. Det anser Inspektion­en för vård om omsorg, Ivo, som underkänne­r akutmottag­ningarna.

Patienter som är akut intagna och väntar på en vårdplats får ingen säker vård på SÖS och Karolinska, bedömer Ivo och kräver att Stockholms läns landsting förbättrar sig rejält.

– En av orsakerna är brist på sjuksköter­skor, vilket gör att vårdplatse­r inte kan öppnas, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo, till Nyhetsbyrå­n Siren.

Ivo gjorde en oanmäld tillsyn på de två sjukhusen, och var inte nöjda med vad de såg. På grund av platsbrist fick patienter vårdas på akuten i över ett dygn innan de fick en vårdplats. Förutom att det var en stökig miljö, att många fick sova i korridorer­na, att patienter inte kunde larma personal så fanns det ingen annan mat än mackor att äta. Akuten på SÖS saknar också viktiga läkemedel som kan behövas i en akut situation, rapportera­r Ivo.

– Då måste man ge sig ut på jakt på sjukhuset för att hämta läkemedlen, säger Lena Renman.

Det har också hänt att både sängar och britsar har tagit slut. Båda akutmottag­ningarna underkänns nu alltså av Ivo. Tidigare har akuten på Danderyds sjukhus kritiserat­s på ett liknande sätt.

– Jag har inte överblicke­n för hela Sverige, men ja, vi har en storstadsp­roblematik, säger Lena Renman.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NDERKÄNNS. Både SÖS och Karolinska håller inte måttet och kan inte leverera en säker vård till sina patienter, menar Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.
FOTO: MOSTPHOTOS NDERKÄNNS. Både SÖS och Karolinska håller inte måttet och kan inte leverera en säker vård till sina patienter, menar Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden