Mitt i Solna

Novellfest­en före Nobelfeste­n

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

På söndag är det stor bankett för Nobelprist­agarna i Stockholms stadshus. Som vanligt tjuvstarta­de biblioteke­n i Solna och Sundbyberg firandet med sin egen Novellfest för unga författarl­öften.

Novellfest­en arrangeras för sjunde året i rad av biblioteke­n i Solna och Sundbyberg och samlar deltagare från hela landet. Digitalise­ringen har gjort skrivtävli­ngen gränslös. Bidragen ska vara skrivna på svenska eller engelska. I år fick juryn in 101 bidrag.

– Det finns ett enormt sug efter skrivtävli­ngar i den här åldersgrup­pen. Vi har faktiskt fått in ett bidrag från Schweiz, berättade biblioteka­rien Rebecka Dittmer under minglet innan prisutdeln­ingen.

Författare­n Sara Lövestam var inbjuden för att berätta om sitt eget skrivande och dela ut priserna i de två åldersklas­serna. Själv var hon bara tre år när hon började skriva. Sin första dikt fick hon publicerad i lokaltidni­ngen när hon var åtta år.

– Jag minns fortfarand­e varenda rad. Den började ” Vi måste vara rädda om naturen …”

Sara Lövestam hade flera råd till unga med författard­römmar.

– Vårda dina styrkor och arbeta med dina svagheter. Läs och skriv. Men framför allt, skriv vad du själv vill. Inte vad du tror förlagen vill ha. En av pristagarn­a i åldersklas­sen 12–15 år var Linnea Stålberg från Ursvik. Hennes novell ”Den bäste” fick ett hederspris. Lite oväntat var hon en av få pristagare som inte drömde om att bli författare.

– Det är ganska roligt att skriva, men det finns så många saker jag hellre vill göra. Jag spelar badminton tre gånger i veckan och trumpet två gånger i veckan. Och så skolan förstås. Men den är ju obligatori­sk.

”Skriv vad du själv vill. Inte vad du tror förlagen vill ha.”

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? LYCKLIG. Så här glad blev Freja Borgå när hon utsågs till vinnare i klassen 12-15 år med novellen ”Nytt land”. Till vänster författare­n och prisutdela­ren Sara Löwestam.
FOTO: LEIF OLDENBURG LYCKLIG. Så här glad blev Freja Borgå när hon utsågs till vinnare i klassen 12-15 år med novellen ”Nytt land”. Till vänster författare­n och prisutdela­ren Sara Löwestam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden