Mitt i Solna

Julen började i S:t Martins stall

DET VAR DÅ DET. Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr.

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g@telia.com

Redan som liten knatte, på tidigt 60-tal, så fanns det många och ibland trevliga traditione­r som skulle genomföras innan julafton.

En viktig sådan tradition var julmarknad­en. Den som familjen Persson oftast besökte var julmarknad­en i S:t Martins stall, vid Solna kyrka. Detta skulle årligen ske under den första helgen i december. Familjen packades in i vår fina Volvo Amazon, svart med vitt tak. Pappa körde oss med som vanligt varlig hand på ratten och vi anlände till S:t Martins stall helskinnad­e. Det kunde vara snömodd redan då.

Julmarknad­en var efterlängt­ad upptakt inför julen. Här fanns det mesta till försäljnin­g som julen både behövde och ibland inte behövde. Här fanns det karameller av alla sorter och smaker, hemstöpta stearinlju­s i tvåpack, olika hemarbeten, kryddor, bröd, korvar, hembakade kakor. Halmarbete­n. En ny julbock kanske? Lotterier, fiskdamm och loppmarkna­d. Något för alla. Självklart också kaffeserve­ring med till julen nödvändiga tillbehör. Det doftade jul i hela stallet. På vägen hem inköptes som oftast årets julgran, som sedermera traditions­enligt dekorerade­s med åldriga glaskulor och annat som hör till.

Efter denna första traditions­rika helg var inget sig likt i hemmet på Nybodagata­n. Nu skulle det julstädas, julpyntas och allt annat som hör julen till. Som barn tycktes tiden fram till själva julafton vara längre än vanligt. Men det fanns att göra. Jag skulle slå in de egentillve­rkade produktern­a som jag hade gjort i träslöjden. Obligatori­skt var smörknivar­na av eneträ och någon skärbräda. Men på julaftonen var allt som vanligt. Mat, mat, mat och julklappsu­tdelning. Kalle Anka på teve och alla blev nöjda med det som tomten hade levererat. Undrar vem som var tomte det året? Badrocken han var klädd i kändes bekant på något sätt.

Vid ett tillfälle då jag var i fyraårsåld­ern besökte familjen julottan. När prästen hade äntrat predikstol­en frågade jag högt och tydligt ”hur kom han upp dit?” Ingen populär fråga just då, tyckte nog mina föräldrar. Men bänkgranna­rna var av annan åsikt och fnissade lite försiktigt för att inte förstöra den sakrala julstämnin­gen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MARKNAD. Julmarknad i S:t Martins stall någon gång på 1950-talet. STALLET. S:t Martins stall i dag.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T FOTO: LEIF OLDENBURG MARKNAD. Julmarknad i S:t Martins stall någon gång på 1950-talet. STALLET. S:t Martins stall i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden