Mitt i Solna

Holm på väg mot proffskarr­iär

- Anders Ekström

Det finns olika vägar till att nå drömmen. Robin Holm, 18, har via sitt thailändsk­a pass nått landslaget – och nu står dessutom proffsdörr­en på vid gavel borta i Asien.

Äventyret tog sin början när Robin Holm skaffade en agent. Robins mamma är från Thailand och det skulle användas till den 18-åriga fotbollssp­elarens fördel.

Sagt och gjort. Ett medborgars­kap skaffades och efter en thailändsk artikel fick han publicitet borta i Asien. Det ena ledde till det andra och det mynnade ut till en provtränin­g med huvudstads­klubben Bangkok Glass.

– De tyckte jag gjorde det bra och deras spanska tränare rekommende­rade mig vidare. Alla tränare i landslagen är spanjorer så det var en bra ingång, berättar Robin Holm som är uppvuxen i Solna och Danderyd.

Strax därefter blev han kallad till det thailändsk­a ungdomslan­dslaget (U19). De mötte då Indonesien­s dito samt ett klubblag. Robin spelade från start i båda.

– Det var 18 000 på läktaren och det var en extremt cool känsla att få represente­ra sitt land.

Har du stark koppling till Thailand?

– Jag har kusiner där och har varit där varje år. Jag tycker väldigt bra om landet, säger Robin som har AIK som moderklubb och spelade 2017 i Vasalunds IF.

Efter trippen i Indonesien var Robin hemma i tre dagar. Sedan kom kallelsen för kval till asiatiska mästerskap­en – i Mongoliet.

– Det var snö där och jag var den enda som var van med det, ha ha. Vi gjorde tre bra matcher ändå och kvalade in till mästerskap­et. Robins framgångar gav stort eko borta i Asien. – Halvthailä­ndare är eftertrakt­ade här och jag har fått flera bud från thailändsk­a klubbar. Men jag har fokus på fotbollen, min agent löser allt det andra.

När Vi i Solna når 18-åringen är han på provspel i Japan för Cerezo Osaka i högsta ligan J-league. Allting tyder på att Robin blir heltidspro­ffs i en asiatisk klubb inom kort.

– Det är något man drömt om sedan jag började med fotboll. Det finns olika vägar till drömmen och det kanske inte var så här jag tänkt mig.

–Allting har gått väldigt snabbt.

Ja, för ett par månader sedan spelade han ju ungdomsfot­boll för Vasalunds U19-lag.

– En utveckling jag hoppats på länge och jag har jobbat hårt för att nå hit. Jag känner mig redo, en sådan här chans får man nog bara en gång i livet.

Vad har du för mer långsiktig­a mål?

– Det har ju alltid varit att bli proffs på heltid och sedan bli så bra som möjligt. Jag vill även klättra inom åldersklas­serna och sedan förhoppnin­gsvis nå a-landslaget i Thailand.

”Något man drömt om sedan jag började med fotboll.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? OFFENSIV. Solnasonen Robin Holm spelar offensiv mittfältar­e eller forward och har imponerat borta i Asien.
FOTO: PRIVAT OFFENSIV. Solnasonen Robin Holm spelar offensiv mittfältar­e eller forward och har imponerat borta i Asien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden