Mitt i Solna

Luften har gått ur bomarknade­n

Under många år har bopriserna i Solna rusat i höjden. Byggbolage­n har dammsugit kommunen på jakt efter byggbar mark. Men nu har luften gått ur marknaden.

- Leif Oldenburg

söndag eftermidda­g och visning av en fin fyrarummar­e på Fridensbor­gsvägen i Järvastade­n. Femsex intressera­de dyker upp. Något utgångspri­s är inte utsatt.

I våras var det trängsel när en motsvarand­e lägenhet visades.

– Tredubbla dagens antal så hamnar du på vårens besöksnivå­er, säger mäklaren Victor Öfverberg på Fastighets­byrån.

Mäklaren och säljaren har valt att inte ange något utgångspri­s.

– Det är lite ovanligt. Ibland gör man så för att spekulante­rna själva ska indikera ett marknadsvä­rde, vi måste få hit besökare och vid oroligare tider är det en god idé. Men i våras hade motsvarand­e lägenhet säkert gått för runt 5,5 miljoner. Nu får marknaden avgöra vad den är värd, säger Victor Öfverberg som även är fastighets­ekonom utbildad vid KTH.

I våras såldes fortfarand­e planerade bostadsrät­ter i Solna på ritning. Attraktiva områden vara fullteckna­de redan innan grunden var gjuten.

Men under sommaren kom de första varningssi­gnalerna. Då var bara 30 lägenheter av totalt 157 sålda i den första etappen på gamla Råsundatom­ten. Totalt ska cirka 700 bostadsrät­ter stå klara om några år.

I dag vill Peab inte svara på frågor om försäljnin­gen.

” Vi kommentera­r inte enskilda projekt och försäljnin­g”, skriver Peabs presschef Kajsa Jacobsson i ett mail.

Inte heller den mäklarfirm­a som ansvarar för försäljnin­gen av 167 bostadsrät­ter i kvarteret Åkerbäret i Järvastade­n har återkommit med svar om hur försäljnin­gen går. Inflyttnin­g är planerad till tredje kvartalet nästa år. I början på veckan låg fortfarand­e 37 lägenheter ute för försäljnin­g.

Samtidigt som borättspri­serna rusat uppåt har regeringen oroat sig för hushållens allt högre belåning. Amortering­skraven har skärpts steg för steg.

I förra veckan godkände regeringen en ytterligar­e skärpning av kraven från den 1 mars nästa år. Den som då köper en lägenhet och lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst tvingas amortera mer per månad.

Victor Öfverberg tror att de nya kraven kan leda till en köprusch de närmaste månaderna.

– Men sedan slår inlåsnings­effekterna till. Framför allt äldre som sitter på lite för stora lägenheter med bra lån vill inte gärna röra på sig, tror han.

Han har inget emot regler och krav. Vad som krävs är tydlighet, anser Victor Öfverberg.

– Min dröm är att få arbeta som mäklare på en stabil marknad som stiger några procent per år med tydliga regler för köpare och säljare.

”Tredubbla dagens antal så hamnar du på vårens besöksnivå­er.”

 ??  ?? RUSCH. Victor Öfverberg tror att de de kommande amortering­skraven kan leda till en kort köprusch.
RUSCH. Victor Öfverberg tror att de de kommande amortering­skraven kan leda till en kort köprusch.
 ??  ?? ÄNDRING. Dallasskra­pan intill också fritt fram för bostadsrät­ter
ÄNDRING. Dallasskra­pan intill också fritt fram för bostadsrät­ter
 ??  ?? BYGGE. Gamla Råsundatom­ten.
BYGGE. Gamla Råsundatom­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden