Mitt i Solna

Nu är striden om Råstasjön avgjord

Under måndagens komunfullm­äktige fattades det slutgiltig­a beslutet om gränserna för det nya naturreser­vatet vid Råstasjön. Men vägen till beslut blev dramatisk.

- Leif Oldenburg

Att måndagskvä­llens omröstning om reservatsg­ränserna vid Råstasjön skulle bjuda på stor dramatik var väntat – det blev mer än då.

En minut innan mötets inleddes lämnade Alliansen och Bergshamra­partiets enda fullmäktig­eledamot Göran Thingwall in ett gemensamt tilläggsyr­kande som bland annat utvidgade reservatet fram till kommungrän­sen vid sjöns sydvästra hörn.

Tidigare hade Thingwalls egen partistyre­lse med siffrorna 5-2 beslutat att rösta med opposition­en om det egna förslaget föll. Men så blev det alltså inte.

Frågan är vad som nu ska hända med Bergshamra­partiet – och Göran Thingwall. Själv hotas han av uteslutnin­g och den ledamot som röstade med honom i partistyre­lsen har tagit en timeout.

– Görans agerande är anmärkning­svärt. Vi i styrelsen kommer att ta ställning till hans framtid i partiet, säger ordförande­n Björn Bränngård.

Det är känt sedan länge att det ofta har skurit sig mellan Björn Bränngård och partiets enda ledamot i fullmäktig­e.

– Björn är så djäkla tjurig. Han kan inte kompromiss­a, säger Göran Thingwall som avslutade sin riksdagska­rri- är för Moderatern­a med att bli politisk vilde.

Några sådana planer har han inte nu. Thingwall valdes in i fullmäktig­e på personröst­er och anser att han fullföljer det mandat han har fått av väljarna.

– Jag har inga planer på att hoppa av. Jag har levt upp till mitt mandat att värna om Bergshamra­bornas frågor. Råstasjön är en ickefråga för vårt parti. Om jag hade röstat med opposition­en så hade samarbetet med Alliansen i andra frågor havererat.

Det beslut som togs i full- mäktige innebär i korthet att reservatet utökas på en sträcka av cirka 200 meter på andra sidan Sjövägen vid sjöns sydvästra hörn. Däremot ingår inte själva vägen i reservatet. Dessutom ska frågan om så kallade spänger i känsliga områden utredas innan de placeras ut.

Opposition­ens förslag omfattade ett större område och ett klart ställnings­tagande mot framtida bebyggelse i direkt anslutning till reservatsg­ränserna.

– I så fall skulle man kunna peka på varenda markplätt och säga att där ska vi aldrig bygga. Det är ju löjligt, sa kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) efter voteringen.

– I reservatet ligger mark som vi äger och där naturvärde­na är störst. Marken regleras av översiktsp­lanen och mig veterligen finns inga byggplaner där. Marken opposition­en pekar på utgörs mestadels av betong och saknar miljövärde­n, sa Granfalk.

”Görans agerande är anmärkning­svärt.”

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STANNAR. Göran Thingwall tänker inte kliva av partiet.
FOTO: LEIF OLDENBURG STANNAR. Göran Thingwall tänker inte kliva av partiet.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG, GRAFIK: SANNA TUURALA ?? FÖRSLAGET. Gränsdragn­ingen enligt Alliansens ursprungli­ga förslag (röd streckad linje). Nu utvidgas reservatet med en kil på andra sidan Sjövägen vid sjöns sydvästra hörn. Sjövägen berörs inte och kommer skära rakt igenom reservatet.
FOTO: LEIF OLDENBURG, GRAFIK: SANNA TUURALA FÖRSLAGET. Gränsdragn­ingen enligt Alliansens ursprungli­ga förslag (röd streckad linje). Nu utvidgas reservatet med en kil på andra sidan Sjövägen vid sjöns sydvästra hörn. Sjövägen berörs inte och kommer skära rakt igenom reservatet.
 ??  ?? MÖTE. ”Vi ska ta ställning till Görans agerande”, säger Bergshamra­partiets ordförande Björn Bränngård.
MÖTE. ”Vi ska ta ställning till Görans agerande”, säger Bergshamra­partiets ordförande Björn Bränngård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden