Mitt i Solna

Magnus Persson om brandmän genom tiderna

DET VAR DÅ DET. Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr. Beredskap dygnet runt på stationen

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g@telia.com

Solna-Sundbyberg­s Brandstati­on, Ekensbergs­vägen 87, invigdes i april 1957. Mellan 1943 och 1957 låg stationen på Erik Sandbergsg­atan i Råsunda. Innan dess hade Solnas stadsdelar egna brandstati­oner som fungerade mer som borgarbran­dkår, i Huvudsta, Hagalund, Råsunda och Lilla Alby.

I dag tjänstgör cirka 40 brandmän, ingen kvinna i dagsläget, på Solna-Sundbyberg­s brandstati­on. De är uppdelade på fyra skift, tio i varje, dygnet runt. 07:30–17:30 och 17:30–07:30 i ett rullande schema.

Förr i tiden fanns det betydligt fler brandmän på stationen. Då lagade man och servade bilarna, tog hand om all materialti­llsyn, torkade slangar och fyllde på lufttuber till rökdykarna med mera. Idag skickar man allt till olika specialför­etag som servar material och bilar.

Skiften startar i allmänhet med fysisk träning i någon form. Sedan kan det bli utbildning­ar i materialku­nskap, olika slags övningar, inlärning av nya stadsdelso­mråden och större fastighete­r.

Stationen bedriver också mycket förebyggan­de arbete, som tillsyn och kontroll av exempelvis större fastighets­anläggning­ar, sjukhus, bostadshus och skolor. Man har även rådgivning till företag och allmänhet. Det finns minst fyra olika fordon i garaget. Stegbil, släck- och räddningsb­il, tankbil och en personbil.

Stationen har cirka 1 400 utryckning­ar per år. Allt ifrån bränder och olyckor till att ta ner katter från träd. En mycket viktig uppgift för stationen är att assistera ambulansen när den får larm om hjärtstill­estånd, cirka 200 utryckning­ar per år. Alla utryckning­ar från Solna är inte lokala. Stationern­a i hela Stockholm assisterar varandra beroende på händelsen.

Under åren har Solna drabbats av en del större bränder. Som tur är inte så många eller ofta. Några av de största har brutit ut på Johan Enbergs väg 1982, Krysshamma­rvägen på både 1970- och 80-talet och S:t Ansgars kapell 1964.

Brandstati­onen har ofta haft många kända och mindre kända idrottsatl­eter från olika sporter. Kanske mest fotbollssp­elare från Solnaklubb­ar. Eftersom idrottsmän­nen behövde både träningsti­der och arbete så var brandstati­onen en utmärkt arbetsplat­s. Där var man ofta generös med både byte av tider med arbetskoll­egor och ledighet i allmänhet.

En dag om året har brandstati­onen öppet hus för allmänhete­n. En mycket populär dag, särskilt bland de yngre medborgarn­a. En annan populär dag för barnen är sexårsverk­samheten. Solna och Sundbyberg­s sexåringar får en dag på stationen för att lära sig en del om vad bränder kan ställa till med.

Barnen får prova att spruta vatten med en riktig slang. De får också känna på hur det är att krypa längs golvet i ett rökfyllt tält. Det är där syret finns vid en brand. Brandvarna­re visas också upp, hur de fungerar och varför de ska finnas i hemmet. Den stora händelsen är att självklart få sitta i brandbilar­na.

År 2006 renoverade­s stationen och det betyder förhoppnin­gsvis att den kommer finnas kvar över en lång tid.

– Det är färre lägenhetsb­ränder idag än förr. Förmodlige­n beror det på att det blir fler bostadsrät­ter och då är man troligtvis mer noggrann och försiktig, säger brandmanne­n Björn Mattsson, som har arbetat 40 år på stationen.

Han har några råd om vad som bör finnas i ett hem:

– Fungerande brandvarna­re, gärna fler, som ska sitta i hallen och nära köket, samt intill sovrummet. Montera i eller nära taket. En pulversläc­kare och en brandfilt kan vara en billig livförsäkr­ing. Glöm inte testa brandvarna­ren minst en gång om året.

Glöm inte testa brandvarna­ren minst en gång om året.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNUS PERSSON ?? VETERAN. Björn Mattsson har arbetat 40 år på stationen.
FOTO: MAGNUS PERSSON VETERAN. Björn Mattsson har arbetat 40 år på stationen.
 ?? FOTO: BO BOËSEN/SOLNA STADS BILDARKIV ?? Skogen BRAND. Branden på Johan Enbergs väg i Västra 1982.
FOTO: BO BOËSEN/SOLNA STADS BILDARKIV Skogen BRAND. Branden på Johan Enbergs väg i Västra 1982.
 ?? FOTO: SOLNA STADS BILDARKIV ?? BYGGE. Den nya brandstati­onen byggs i Råsunda.
FOTO: SOLNA STADS BILDARKIV BYGGE. Den nya brandstati­onen byggs i Råsunda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden