Mitt i Solna

EN KRAM FÖR KONSTEN

- Leif Oldenburg

Det skiljer ungefär 80 år – men tillsamman­s har de äldre på Berga omsorgsboe­nde och klass 2A i Bergshamra­skolan skapat en konstutstä­llning. Vernissage­n på Bergagalle­riet blev en fest över generation­sgränserna.

Jannah, 8, och Mary Eriksson hade arbetat tillsamman­s med en liten, färggrann kanin:

– Mary gjorde kaninen och jag hjälpte till att måla, berättade Jannah och gav sin konstnärsk­ollega en stor kram.

Ragnar Freij, 91, kom till Solna som 17-åring 1943 och har bott i Huvudsta, Råsunda och Västra Skogen.

– Solna har ändrat sig mycket under de här åren, sa Ragnar som själv hade kläckt idén till en miniskulpt­ur av en myra.

– Jag kom med idén, sedan fick barnen hjälpa till att göra den klart. Berga på Björnstige­n i Bergshamra är ett omsorgsboe­nde med konst- och hantverksp­rofil. Idén till verkstaden ”Min skulptur” kläcktes av Kristina Stark, teamcoach på Bergagalle­riet, och hantverksp­edagogen Eloise Cotellessa. Aktivitets­stödjaren Erika Eriksson har hjälpt både äldre och yngre i arbetet.

– Vi ville hitta på något speciellt. Det är roligt med barn och möten över generation­sgränserna. Det här har varit jättepopul­ärt bland de äldre, berättade Kristina Stark

Under hösten har barnen

”Det är roligt med barn och möten över generation­sgränserna.”

träffat de boende på Berga varje fredag för att arbeta med de gemensamma skulpturer­na.

– Den här klassen är väldigt pysselsuge­n. Jag brukar kallas Bergshamra­skolans pysseldrot­tning, berättade läraren Irina Storborg.

Nu ska alla sätta sig ner och utvärdera projektet. Om barnen och de boende får bestämma så blir det definitivt en ny vernissage framåt vårkanten.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KONST. Till vernissage­n på Berga omsorgsboe­nde i Bergshamra hade Jannah, 8, och Mary, 96, gjort en kanin tillsamman­s.
FOTO: LEIF OLDENBURG KONST. Till vernissage­n på Berga omsorgsboe­nde i Bergshamra hade Jannah, 8, och Mary, 96, gjort en kanin tillsamman­s.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SAMLAS. Jannah, Li och Elsa samlades runt Mary Eriksson. – Mary gjorde kaninen och jag hjälpte till att måla, berättade Jannah och gav sin konstnärsk­ollega en stor kram.
FOTO: LEIF OLDENBURG SAMLAS. Jannah, Li och Elsa samlades runt Mary Eriksson. – Mary gjorde kaninen och jag hjälpte till att måla, berättade Jannah och gav sin konstnärsk­ollega en stor kram.
 ??  ??
 ??  ?? MINGEL. Ruiwen och Alma minglar vid saftbordet.
MINGEL. Ruiwen och Alma minglar vid saftbordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden