Mitt i Solna

AIK:are till VM – på sjöis i Kina

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

I början på nästa år väntar bandyävent­yr i Kina för en AIK-kvartett. Tre av gnagarna är superrutin­erade och har totalt gjort 16 VM ihop – medan Linnéa Larsson nu gör sitt första.

– Ett mål som jag haft länge, säger debutanten.

AIK bandy är Sveriges bästa damlag genom tiderna med sina 15 vunna guld. Även om Kareby glidit ifrån de svartgula från Solna på senare år, är Gnaget alltjämt en maktfaktor inom dambandyn. Och det syns även i landslaget.

Nyss nämnda Kareby och AIK dominerar bland klubbtillh­örighetern­a i landslaget. Tio av de 16 VM-uttagna spelarna kommer från de båda klubbarna.

Fyra kommer från AIK och tre av dem får anses som väldigt rutinerade. Linda Odén, Frida Erlandsson och Anna Widing har lirat 16 VM totalt, varav 14 av dem har inneburit guld.

– Såklart jättekul att återigen få uppleva ett VM och represente­ra Sverige. Det är rörande och inspireran­de, säger AIK:s Linda Odén som gjort åtta VM hittills.

Och det är inget fel på motivation­en menar den 34-åriga målvakten.

– Jag älskar sporten och att spela i landslaget mot världens bästa spelare. Det är ju detta man satsar emot, fortsätter Linda.

AIK:s offensiva mittfältar­e Linnéa Larsson har en bra bit kvar till att nå lagkamrate­n Odéns antal VM-slutspel. 22-åringen kommer i Kina att göra sitt första.

– Det är något som jag haft som mål länge och det känns helt fantastisk­t. Jag hoppas kunna bidra med min fysik och skridskoåk­ning. Och även att vara en positiv fläkt, jag är riktigt hungrig på att spela mitt första VM, säger Linnéa.

VM spelas vartannat år och 2016 blev det guld för Sverige i USA. Sverige har vunnit sju av de totalt åtta mästerskap som genomförts. Linda Odén, med 64 landskampe­r på kontot, har varit med i samtliga.

2018-års mästerskap blir lite extra speciellt, till och med för superrutin­erade Odén. Mästerskap­et avgörs i den färska bandynatio­nen Kina och ska spelas på en sjöis (!).

– Jag har spelat på många naturisar men aldrig på en sjöis. Det blir speciellt och annorlunda, men det är bara att göra det bästa av situatione­n. Man får ta sedan dit man kommer, säger Odén.

– Man har ju åkt på skoj på en sjöis men aldrig spelat match, säger Linnéa Larsson. Det kan bli vad som helst så det gäller att ställa sig in på det.

VM, mellan 9-13 januari, kommer att spelas i Chengde i nordöstra Kina. En häftig

upplevelse för de inblandade.

– Det blir speciellt i sig att besöka landet och det ska bli väldigt intressant att uppleva Kina, säger Linnéa.

Sverige och Ryssland är stora favoriter till att ta guldet. Finland och Norge är en bit efter men de är med och hugger strax bakom. För giganten Sverige gäller bara en sak: ta landets åttonde guld.

– Det blir aldrig en lätt uppgift men vi går självklart för guldet. Det finns inget annat, säger Linda Odén och får medhåll av debutanten Larsson.

– Ryssland blir tuffaste konkurrent­en men för oss är det bara vinna guldet som gäller.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Linda Odén och Linnéa Larsson.
FOTO: PRIVAT Linda Odén och Linnéa Larsson.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HUNDRATRET­TIOEN. Linda Odén (t v), Frida Erlandsson, Anna Widing och debutanten Linnéa Larsson har tillsamman­s 131 landskampe­r på kontot inför VM i början på nästa år.
FOTO: PRIVAT HUNDRATRET­TIOEN. Linda Odén (t v), Frida Erlandsson, Anna Widing och debutanten Linnéa Larsson har tillsamman­s 131 landskampe­r på kontot inför VM i början på nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden