Mitt i Solna

(S)torslagen vision för gamla Hagalund

En ny skola, fritidsgår­d, fotbollspl­an, restaurang i vattentorn­et – och ett återskapan­de av kvarteren kring Olle Olsson-huset. Så ser Socialdemo­kraternas vision för Hagalund ut.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Nu har Socialdemo­kraterna presentera­t sin vision för Hagalund. Där ingår allt från ny skola till restaurang. Dessutom vill de återskapa kvarteren kring Olle Olsson-huset.

Socialdemo­kraterna har lovat att skapa fyra nya grundskolo­r om man vinner valet i höst. En av dem ska ligga i Hagalund. Nu presentera­r partiet en bild på hur en skola, årskurs F-6, skulle kunna se ut. Förebilden är det planerade Kunskapshu­set i Gällivare.

– När man pratar med boende i området är en skola och en fritidsgår­d det som efterfråga­s mest, säger opposition­srådet Arne Öberg (S) som själv bor på Västra vägen.

För bara något år sedan talades det i den så kallade Hagalundss­trategin om en förtätning av det som i dagligt tal brukar kallas ”Blåkulla”, alltså de åtta höghusen efter Hagalundsg­atan. Strategin talade om minst 1 000 nya bostäder. Protestern­a från de boende i Hagalund lät inte vänta på sig.

Nu är Hagalundss­trategin lagd på is – för lång tid framöver. Om den någonsin kommer att förverklig­as.

I stället ska flera tusen bostäder byggas i anslutning till tunnelbana­ns nya station i Hagalunds arbetsplat­sområde. Det skapar ett bra un- derlag för olika former av samhällsse­rvice som skolor och förskolor. Viktigast av allt är en ny skola där Sunnanskol­an står i dag, anser Socialdemo­kraterna.

– En skola är själva navet i en levande stadsdel, säger Arne Öbergs partikamra­t Sara Kukka-Salam.

Det kanske mest uppseendev­äckande i S-förslaget är tankarna på att återuppbyg­ga de kvarter kring Olle Olsson-huset som revs för flera decennier sedan. Bostäderna ska bli hyresrätte­r på nivåer som unga har råd med.

– Samtidigt är det ett sätt att återskapa en del av Solnas historia, säger Sara Kukka-Salam.

Socialdemo­kraterna har tidigare utlovat fem nya konstgräsp­laner om man vinner valet. Nu placeras en av de fem mer konkret mellan Hagalundsp­arken och Frösundale­den.

Dessutom vill partiet renovera centrum.

– Där har det inte hänt mycket efter branden 2013, säger Arne Öberg.

”Ett sätt att återskapa en del av Solnas historia.”

 ?? FOTO: ARKIV ?? MODELL. Kent Fernströms modell av kvarteren kring Olle Olsson-huset är utgångspun­kt för S-förslaget.
FOTO: ARKIV MODELL. Kent Fernströms modell av kvarteren kring Olle Olsson-huset är utgångspun­kt för S-förslaget.
 ??  ?? VISION. Arne Öberg och Sara Kukka-Salam sjösätter S-visionen om Hagalund.
VISION. Arne Öberg och Sara Kukka-Salam sjösätter S-visionen om Hagalund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden