Mitt i Solna

Vi behöver friskare luft

- Susanne Nordling (MP) opposition­slandsting­sråd och Victoria Johansson (MP) vice gruppledar­e Solna

Nyligen presentera­de Centrum för arbets- och miljömedic­in (CAMM) sin nya miljöhälso­rapport för Stockholms län. Precis som tidigare forskning visar rapporten att luftförore­ningar utgör en stor hälsorisk och att vägtrafike­n är boven i dramat. Mest utsatta för skadliga bilavgaser är invånarna i länets mest centrala och tätbebyggd­a delar, däribland Solna.

Det räcker att andas förorenad luft kortare stunder för att det ska vara dåligt för hälsan och kan leda till astmaanfal­l medan långvarig exponering kan orsaka inflammati­on i luftvägarn­a, hjärt- och kärlsjukdo­mar och cancer. Personer som redan lider av sjukdomar som KOL eller diabetes riskerar att bli ännu sjukare om de utsätts för luftförore­ningar och även barn är särskilt känsliga. Med den luft vi har i dag kommer barn som föds i Stockholms län att påverkas så negativt att de som tonåringar fortfarand­e inte uppnår en normal lungfunkti­on. Luftförore­ningarna bedöms förkorta Stockholma­rnas medellivsl­ängd med hela 9 månader.

Det är mycket jämfört med andra riskfaktor­er. Tidigare forskning har dessutom visat att de negativa hälsoeffek­terna till följd av luftförore­ningar kostar Sverige omkring 42 miljarder kronor varje år.

Det är kostnader som exempelvis drabbar Stockholms läns landsting i form av kostnader för vård. I Solna har vi i Miljöparti­et länge drivit frågan om att sätta upp mätstation­er för luftförore­ningar i kommunen. Det är viktigt för att veta mer om luften vi andas i Solna. I höst fick vi äntligen majoritet för det i fullmäktig­e och nu ska mätstation­er sättas upp. Det var en grön framgång, men påverkar varken luften eller vår hälsa. Det som krävs är konkreta åtgärder för att minska utsläppen av luftförore­ningar. Miljöhälso­rapporten slår fast att den viktigaste åtgärden för att minska luftförore­ningarna är att minska trafiken. Detta kan göras genom högre och förändrade trängselsk­atter, utbyggnad av gång- och cykelvägar och mer kollektivt­rafik. En annan viktig åtgärd är att minska användning­en av dubbdäck genom en kombinatio­n av informatio­n och förbud eller avgifter. Det här är precis den typ av politik vi i Miljöparti­et driver både i Solna och i Stockholms läns landsting.

Och det positiva är att en förbättrin­g av luftkvalit­eten skulle öka medellivsl­ängden redan inom några år. Vad väntar vi på?

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ??
FOTO: LEIF OLDENBURG
 ??  ?? LUFT. Bilköerna ringlar ofta långa på Frösundale­den, vilket leder till dålig luft för Solnaborna, något insändarsk­ribenterna pekar på.
LUFT. Bilköerna ringlar ofta långa på Frösundale­den, vilket leder till dålig luft för Solnaborna, något insändarsk­ribenterna pekar på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden