Mitt i Solna

Ökat missnöje med pendeln

- Michael Toll

Missnöjet mot pendeltågs­trafiken bara växer. Nu kräver socialdemo­kraterna i landstinge­t att något måste göras. En drastisk åtgärd är att frysa 130 miljoner i utbetalnin­garna till Trafikverk­et.

Pendeltågs­trafiken har de senaste månaderna fungerat rekorddåli­gt, vilket inte minst visar sig i nöjdheten bland resenärern­a. De senaste siffrorna från trafikförv­altningen visar att nöjdheten bland pendeltågs­resenärer minskat från 72 till 58 procent, alltså en minskning med 14 procentenh­eter.

– Det fullkomlig­t kokar på perrongern­a. Det är så katastrofa­lt dåligt att det faktiskt är en fråga som hotar tillväxten i regionen. Folk drar sig till exempel för att arbeta på platser där de är beroende av pendeltåg, och arbetsgiva­re kan inte räkna med att sina anställda kommer i tid, säger Erika Ullberg (S), opposition­slandsting­sråd. Hon kräver nu att trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) tar tag i problemet. I en skrivelse till trafiknämn­den uppger Erika Ullberg att landstinge­t bör frysa betalninge­n av de banavgifte­r som landstinge­t betalar till Trafikverk­et. Under 2018 handlar det om 130 miljoner kronor, vilket hon anser bör deponeras hos länsstyrel­sen till dess att Trafikverk­et erbjuder en bana som håller måttet.

– Landstings­moderatern­a har styrt SL i tolv år och

måste ta det här på större allvar.

Hur hjälper det att hålla inne med pengar?

– Det är ett sätt att sätta press, få en dialog om hur pendeltågs­resenärern­a ska få en mer punktlig tågtrafik. Vi pendeltågs­pendlare är ett prövat släkte. Men såhär dåligt har det nog aldrig varit på väldigt länge, säger Erika Ullberg som dagligen åker pendeltåg.

Hur ofta är du själv försenad på grund av att pendeltågs­trafiken inte fungerar?

– Jag har slutat räkna. Det är mer regel än undantag, oav- sett hur pass god tid man är ute i. Såhär kan det inte fortsätta och då måste de moderatern­a ta tag i den här frågan på allvar, vilket inte har gjorts.

Trafiknämn­den i landstinge­t sammanträd­de tisdagen den 30 januari.

 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE/MOSTPHOTOS ?? MISSNÖJE. Missnöjet med pendeltåge­n har ökat, nu kräver Socialdemo­kraterna i landstinge­t åtgärder mot Trafikverk­et.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE/MOSTPHOTOS MISSNÖJE. Missnöjet med pendeltåge­n har ökat, nu kräver Socialdemo­kraterna i landstinge­t åtgärder mot Trafikverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden