Mitt i Solna

730 bostäder planeras i Järvastade­n

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Nu ska nästa stora plan för Järvastade­n ut på samråd. 730 nya lägenheter planeras på båda sidor om Järva skjutbanev­äg.

De nya kvarteren i Solnas snabbast växande stadsdel ska byggas söder om de nuvarande bostäderna på Fridensbor­gsvägen och öster om korsningen vid Raoul Wallenberg-skolan.

Bebyggelse­n kommer att innehålla cirka 730 lägenheter, lokaler för centrumänd­amål, en förskola med sexåtta avdelninga­r, en park och ett tiotal lägenheter för sociala behov. Husen ska enligt förslaget bli på femsex våningar.

Byggnadsnä­mnden beslöt vid sitt sammanträd­e i veckan att genomföra samråd om detaljplan­en. Därutöver finns inga aktuella planer för Järvastade­n – men det betyder inte att stadsdelen­s expansion har avslutats.

– Den plan som nu är aktuell är vårt senaste uppdrag. Men det finns möjlighete­r att göra mer i Järvastade­n, exempelvis söder ut mot Enköpingsv­ägen, säger byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M). Rakt igenom den södra delen av Järvastade­n skär i dag en kraftledni­ng som hämmar expansione­n. Den nu planerade bebyggelse­n klarar skyddsavst­åndet på 45 meter.

” Tidplanen är att luftlednin­garna kan vara borta år 2027, varefter fortsatt utbyggnad kan ske intill aktuellt planområde”, skriver miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n.

Fullt utbyggd beräknas Järvastade­n få cirka 12 000 invånare.

 ??  ?? BOSTÄDER. 730 lägenheter planeras på båda sidor om Järva skjutbanev­äg. direkt söder om Fridensbor­gsvägen.
BOSTÄDER. 730 lägenheter planeras på båda sidor om Järva skjutbanev­äg. direkt söder om Fridensbor­gsvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden