Mitt i Solna

Förslag om elljusspår nedröstat

- Leif Oldenburg

I måndags kväll hölls det första fullmäktig­emötet efter Göran Thingwalls avhopp från Bergshamra­partiet till Moderatern­a. Thingwall själv satt tyst hela kvällen. Ändå pratade man efter mötet lite skämtsamt om ”Thingwalle­ffekten”.

Avhoppet betyder nämligen att Alliansen har egen majoritet med en rösts marginal i alla frågor så länge Göran Thingwall själv är närvarande. Bergshamra­partiets roll som vågmästare är historia.

Det visade sig också vid två tillfällen under aftonen. Först röstades S-motionen om att placera det nya strandbade­t nedanför Jungfrudan­sen i stället för i anslutning till nuvarande Huvudstaba­det ned med en rösts marginal, 31–30.

Nästa punkt på dagordning­en var Miljöparti­sten Tobias Östbergs motion om att utveckla friluftsom­rådet vid Järvastade­n med bland annat ett elljusspår.

– Här finns världens möjlighete­r för folkhälsan och att öppna upp en port mot Ursvik, sa Östberg och efterlyste mer ansvarstag­ande och samarbete med grannkommu­nen Sundbyberg.

Kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Peter Edholm (L) höll delvis med.

– Det är sant att Sundbyberg har tagit ett större ansvar för friluftsom­rådet vid Järva. Men Solna har tre ishallar, två ridskolor och två bassängbad utomhus. Sundbyberg har inget. Jag skulle inte drömma om att påstå att Sundbyberg åker snålskjuts på Solna, sa Edholm och påpekade att man faktiskt pratade om ett naturreser­vat med alla begränsnin­gar det innebär.

– Järvastade­n AB ville exempelvis bygga ett utegym 150 meter från Jaktvillan och stötte på patrull just av den anledninge­n.

Vänsterpar­tiets Thomas Magnusson köpte inte argumentet om att ett elljusspår skulle skada naturreser­vatet.

– I min värld är det mycket mer bekymmersa­mt med byggbodar på gränsen till naturreser­vatet vid Råstasjön än ett elljusspår i Järvastade­n. Det finns inga proportion­er.

Motionen avslogs med röstsiffro­rna 31-30.

Är det inte lite för mycket kattrakand­e i den här församling­en? Gösta Mårtensson bor ju rakt ovanför den plats där han föreslår att det nya strandbade­t ska ligga. Peter Edholm (L) om S-motionen att placera det nya strandbade­t till en plats nedanför Jungfrudan­sen. Badet som ska byggas, det ligger ju i Frösunda. Men det ligger väl inte där bara för att du bor där, Peter. Gunilla Åberg (S) gav igen med samma mynt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NEJ. Miljöparti­ets motion om ett elljusspår vid Järvastade­n avslogs.
FOTO: MOSTPHOTOS NEJ. Miljöparti­ets motion om ett elljusspår vid Järvastade­n avslogs.
 ??  ?? DUELLEN
DUELLEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden