Mitt i Solna

Politiker möttes av protester under KF

De boende i modulbostä­derna slöt, som utlovat, upp i protest under måndagens kommunfull­mäktige. Men svaren från politikern­a om framtiden uteblev.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

De boende i modulbostä­derna hade lovat att vandra från Bredkilsba­cken ner till kommunfull­mäktiges sammanträd­e i centrum – och det gjorde man. En kvart innan ordförande­n öppnade sammanträd­et var det fullpackat vid trappan upp till fullmäktig­esalen.

Politikern­a togs lite på sängen av anstormnin­gen till det som vanligtvis brukar vara en ganska stillsam politisk samtalsklu­bb. En fråga från de boende i modulerna återkom hela tiden:

– Hur kan ni säga att ni tar socialt ansvar när ni kastar ut oss på gatan efter två år?

Kommunalrå­det Lars Rådén (M), med ansvar för integratio­n och arbetsmark­nad, gjorde sitt bästa för att svara på alla frågor. Socialdemo­kraternas Rita Ghebresela­ssie hjälpte till att tolka.

– Sammanträd­et börjar snart. Vi får träffas i lugn och ro vid ett annat tillfälle och diskutera det här, sa Lars Rådén.

Något försenat kom fullmäktig­esammanträ­det igång. Det var så fullsatt på åhörarläkt­aren att vakterna fick kontroller­a att den maximalt tillåtna gränsen på 134 personer inte överskreds.

Manifestat­ionen utanför fullmäktig­e var förmodlige­n bara en blygsam fingervisn­ing om de problem som Solna kommer att ställas inför de närmaste åren. Enligt den så kallade bosättning­slagen hänvisades 268 nyanlända till Solna 2016, årets därpå landade antalet på 307 och i år har de statliga myndighete­rna bestämt att Solna ska ta emot 215 nyanlända med permanent uppehållst­illstånd.

Det stora flertalet har placerats i så kallade modulbostä­der på Bredkilsba­cken i Huvudsta och Förvaltarv­ägen vid Solna station. De sociala kontrakten löper på två år. Redan i april löper hyrestiden ut för ett fåtal nyanlända, men till hösten växer gruppen. Och ingen vet vart de ska ta vägen.

– Jag förstår oron. Vi har varit emot systemet från början, det finns inga lediga lägenheter. Men vi jobbar hårt för att hitta lösningar. Nu ska vi försöka hitta ett bra upplägg för en fortsatt dialog, säger Lars Rådén.

Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet har krävt att de tvååriga hyreskontr­akten ska kunna förlängas för den som inte har lyckats ordna en egen bostad.

– Då finns det risk att boendet i modulerna permanenta­s. Vi har ett fortsatt krav på oss att ta emot nyanlända. Förlängs kontrakten måste vi i så fall bygga fler moduler, säger Lars Rådén.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FRÅGOR. Rita Ghebresela­ssie hjälpte till att tolka när Lars Rådén överöstes av frågor.
FOTO: LEIF OLDENBURG FRÅGOR. Rita Ghebresela­ssie hjälpte till att tolka när Lars Rådén överöstes av frågor.
 ??  ?? FRÅGOR. Socialdemo­kraternas Arne Öberg fick också svara på frågor.
FRÅGOR. Socialdemo­kraternas Arne Öberg fick också svara på frågor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden