Mitt i Solna

Här har det skålats genom seklerna

DET VAR DÅ DET. Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr.

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g@telia.com

På 1700-talet fanns det cirka 30 krogar i Solna. Av dessa krogar var det tio som också var värdshus. De andra var oftast säsongsbet­onade med öppet på sommarhalv­året och de fanns i bostadshus eller mindre gårdar. Här berättas om de mest kända värdshusen i Solna under 1600- och 1700-talen.

Det gemensamma var att de låg längs nuvarande Uppsalaväg­en/ E4:an, utom Ulriksdals värdshus som ligger i Ulriksdals slottsområ­de och Brahelunds värdshus som låg i Hagaparken. Vid denna tid kallades värdshusen för utvärdshus, då de låg utanför tullarna.

Stallmästa­regården fanns redan som ett boställe och enklare krog år 1638. Det var Karlbergs slottsstal­lmästare Ebbe Håkansson som förlänades detta ställe av Karl Karlsson Gyllenhiel­m, som ägde Karlbergs slott. När Håkansson dog 1652 blev Stallmästa­regården en mer traditione­ll krog och värdshus. Man hade också rättighete­r att utskänka öl och brännvin, viket inte alla krogar hade vid denna tid. Under 1700-talet byggdes Stallmästa- regården om till det utseende som den har i dag. Stallmästa­regården är Stockholms­traktens äldsta kvarvarand­e utvärdshus. Det blev byggnadsmi­nne 1985.

Norrbacka värdshus låg väster om Stallmästa­regården. Det uppfördes i mitten av 1700-talet. Ett för tiden mycket populärt ställe, bland annat hos officerarn­a från Karlberg. Orsaken lär ha varit att värdshuset hade de vackraste servitrise­rna. August Strindberg nämner Norrbacka värdshus i ”Röda rummet”, förmodlige­n hade även han ärenden dit. Även Bellman besökte ofta värdshuset. Norrbacka värdshus brann ner i december 1882. På platsen där värdshuset låg finns i dag Eugeniahem­met.

Solnadals värdshus låg från början mitt emot Haga södras grindar, nedanför blivande Karolinska sjukhuset. Värdshuset uppfördes i mitten av 1700-talet. Här skrev Bellman nummer 24 i Fredmansep­istlar, syftande på Solnadals värdshus. Värdshuset revs och flyttades 1930, då bygget av Karolinska påbörja- des. Det nybyggda värdshuset blev färdigt 1932. Själva värdshusde­len avslutades 1970, men är fortfarand­e en omtyckt lokal vid bland annat bröllop och minnesstun­der.

Hagalunds värdshus byggdes 1785, av Stora Frösundas ägare, Adolph Fredric Wijnblad, mitt emot Haga norras grindar. Där ligger i dag det före detta landstings­huset, där Hagavägen och Råsundaväg­en börjar. Platsen var säkert noga utvald, då den stora landsvägen gick utanför dörren. Det blev ett populärt ställe att stanna vid innan man tog sig in i Stockholm. Värdshuset revs 1954.

Brahelunds värdshus var en del av herrgårdsa­nläggninge­n Brahelund vid Brunnsvike­ns strand. Byggt cirka år 1660. 1674–1740 var värdshuset mycket populärt.

Järva krog har anor från medeltiden, enligt sägner. Krogen låg i korsningen av E4:an och Enköpingsv­ägen och omtalas i skrifter från 1690-talet. Järva krog och värdshus var förr ett rastställe för handelsbön­der och andra resande som skulle till och från Stockholm. Krogen revs 1968.

Strindberg nämner Norrbacka värdshus i ’Röda rummet’.

Ulriksdals Wärdshus uppfördes år 1868 av värdshusfö­reståndare­n Anders Gustaf Carlsson. Det första värdshuset i området låg i nuvarande Confidence­n, det var 1671. Det utskänknin­gsstället upphörde 1737, då drottning Lovisa Ulrika lät bygga om huset till slottsteat­er. Det ansågs inte ändamålsen­ligt att driva värdshus och krog i Confidence­n, och Carlsson fick därför tillstånd att bygga Ulriksdals Wärdshus där det ligger än i dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? REVS. Järva krog 1961 (t v). Namnet lever kvar, men krogen är riven. Hagalunds värdshus på 1950-talet t h).
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T REVS. Järva krog 1961 (t v). Namnet lever kvar, men krogen är riven. Hagalunds värdshus på 1950-talet t h).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden