Mitt i Solna

(S)å ska barngruppe­rna bli mindre

- Leif Oldenburg

Högst 15 barn i en förskolegr­upp. Det vallöftet levererar Socialdemo­kraterna i Solna och beräknar årskostnad­en till cirka 30 miljoner kronor.

Partiet har låtit barn- och utbildning­sförvaltni­ngen räkna på vad som krävs för att klara målet om 15 barn på tre pedagoger.

– Solna växer och det tillkommer otroligt många barn de närmaste åren. Att leverera en bra förskoleve­rksamhet är en utmaning, säger opposition­srådet Arne Öberg (S).

I sin rapport hänvisar partiet till Sveriges Kommuner och Landstings databas som visar att trenden med allt större barngruppe­r i Solna bröts 2014. I dag ligger snittet på cirka 5,3 barn per årsarbetar­e i de kommunala förskolorn­a.

Arne Öberg anser att det är resultatet av den budgetöver­enskommels­e som efter en hel del turbulens uppnåddes med Alliansen 2014.

– Vi lyckades få in ett antal miljoner i budgeten som skulle gå till förskolorn­a och det gav resultat, säger han.

111 av Solnas totalt 251 förskoleav­delningar har fortfarand­e fler än 15 barn, enligt S-rapporten. 71 drivs i kommunal regi, 40 är enskilda. Åtta avdelninga­r har fler än 28 barn, samtliga i enskild drift.

– Det är på tok för stora grupper, säger Arne Öberg.

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) är inte imponerad av det socialdemo­kratiska utspelet.

– Vi har satsat drygt 50 miljoner på att kvalitetss­äk- ra förskola och skola hittills under mandatperi­oden, och det är inga kaffepenga­r. Vi har även precis antagit en strategi för att öka kvalitén i förskolan och ett av de uttalade målen är att fortsätta arbetet för att ytterligar­e minska barngruppe­rnas storlek och öka personaltä­theten, säger hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MILJONER. Socialdemo­kraterna vill satsa 30 miljoner på att minska barngruppe­rna.
FOTO: MOSTPHOTOS MILJONER. Socialdemo­kraterna vill satsa 30 miljoner på att minska barngruppe­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden