Mitt i Solna

Nämndemän uteslutna efter friande dom

- Leif Oldenburg

Centerpart­iet har uteslutit de två nämndemän från Solna och Sundbyberg som kritiserat­s hårt för en dom i Solna tingsrätt.

De två nämndemänn­en, lokalpolit­ikerna Hasan Franson från Sundbyberg och Ebtisam Aldebe från Solna, genomdrev en friande dom mot en man som stått åtalad för att ha misshandla­t sin hustru. Mannen och kvinnan gifte sig för cirka sju år sedan enligt sharialaga­r.

I domskälen anges bland annat att kvinnan borde ha vänt sig till släkten i stället för att polisanmäl­a maken. Dessutom skriver rätten att mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”.

Lagmannen och en moderat nämndeman röstade för en fällande dom, men de två centerpart­istiska nämndemänn­ens röster räckte för att fria mannen.

När Fransons och Aldebes agerande blev känt uteslöts båda ur Centerpart­iet.

Båda två har möjlighet att sitta kvar på sina politiska uppdrag som så kallade ”vildar”. Hasan Franson har dock meddelat att han lämnar samtliga politiska uppdrag.

Vid denna tidnings pressläggn­ing hade Ebtisam Aldebe ännu inte gett besked om hur hon ställer sig till sina uppdrag inom Solnapolit­iken. Socialnämn­dens ordförande Arion Chryssafis (M) har uppmanat henne att avgå från nämnden. Även Centerpart­iets gruppledar­e Magnus Persson har uppmanat Aldebe att lämna samtliga politiska uppdrag.

Utslaget i Solna tingsrätt har lett till en diskussion om lämplighet­en i att ha nämndemän som rekryteras från politiska partier. Den friande domen kommer att överklagas.

 ??  ?? BESLUT. Nämndemänn­en har uteslutits ur Centerpart­iet.
BESLUT. Nämndemänn­en har uteslutits ur Centerpart­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden