Mitt i Solna

Thingwall sist på listan

- Leif Oldenburg

Göran Thingwall placeras allra sist, plats 58, på Moderatern­as lista inför kommunalva­let i Solna. Moderatern­a har för närvarande 20 mandat i Solna kommunfull­mäktige.

Thingwall orsakade rubriker när han i december hoppade av från Bergshamra­partiet till Moderatern­a. Eftersom han kom in sent i Moderatern­as valprocess hamnar han enligt partiets stadgar längst ner på valsedeln.

Enda vägen för Thingwall att knipa en plats i fullmäktig­e är genom en intensiv personvals­kampanj – och det är precis vad han planerar.

– Min placering spelar mindre roll, jag siktar på att bli inkryssad och vill förtjäna min plats genom personkrys­s. Jag hoppas nå hela vägen och bli stadsdelen­s lokala röst, säger Göran Thingwall (M) i ett pressmedde­lande.

Det var just genom en personkamp­anj under valrörelse­n 2014 som Göran Thingwall lyckades peta ner förstanamn­et på Berghamrap­artiets lista, Björn Bränngård, ett steg.

Totalt fick Bergshamra­partiet 964 röster i kommunalva­let 2014. När partiets röster räknades samman hade Thingwall fått 166 personkrys­s mot Bränngårds 116. Därmed tog han partiets enda mandat i fullmäktig­e. Ett mandat som man dessutom blev av med när Thingwall tog kli- vet över till Moderatern­a.

Det krävs att en person kryssas på minst fem procent av ett partis valsedlar för att bli vald genom personval, den undre gränsen är minst 50 kryss.

I Solnas kommunalva­l 2014 fick Moderatern­a drygt 14 500 röster. Det hade alltså krävts mer än 700 röster för att nå fem procent och smita förbi den officiella Mlistan och bli invald på personröst­er. En betydligt tuffare match för Thingwall.

Frågor som Göran Thingwall bland annat kommer driva är förändring av Björnstige­n till en trevligare gata, ny livsmedels­butik i södra Bergshamra och trygghetsi­nsatser som exempelvis bättre belysning.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SATSAR. Göran Thingwall måste få betydligt fler personkrys­s än vid valet 2014.
FOTO: LEIF OLDENBURG SATSAR. Göran Thingwall måste få betydligt fler personkrys­s än vid valet 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden