Mitt i Solna

Nivåhöjnin­g för Vasalunds akademi

Tre stjärnor blev nyligen fyra. Vasalunds ungdomsaka­demi har blivit certifiera­d med ytterligar­e en stjärna – och har nu den femtonde bästa fotbollsak­ademin i landet.

- Anders Ekström

SEF – svensk elitfotbol­l – gör varje år en kontroll bland landets fotbollsak­ademier. Målet för granskning­en, bland de drygt 60 akademiern­a i Sverige, är att säkerhetss­tälla att kvalitén bibehålls och att verksamhet­en är fortsatt bra. Kvalitén mäts med stjärnor, där ett är lägst och fem är högst.

Solnaklubb­en Vasalunds IF har nyligen blivit belönats med en fjärde efterlängt­ad stjärna.

– Det känns fantastisk­t, vi har jobbat mycket för att få det, berättar José Salomon som är akademiche­f i Vasalund.

2017 hade VIF drygt 1380 poäng. I år skramlade fotbollskl­ubben ihop en bra bit över 1 500, vilket var gränsen till fyra stjärnor.

– Vi har varit tydligare med dokumentat­ion och även förstärkt där vi inte uppfyllde kraven tidigare. Till exempel har vi fler utbildade tränare nu, haft en ännu tydligare utbildning och även samarbetet mer med andra föreningar, fortsätter Salomon.

VIF är den femtonde bäst rankade akademin i Sverige. Före flera klubbar som huserar i allsvenska­n och superettan.

– Det känns bra såklart. Framförall­t att vi kan ha en sådan bra kvalité trots att det är begränsat med utrymme på Skytteholm.

En del av poängen kommer från VIF-spelare som lyckats ta klivet till eliten. Alexander Milosevic (AIK), Axel Björnström (Sirius) och David Zlotnik (IK Frej) är några fina exempel på plantskola­ns fostran.

– Det finns stora möjlig- heter att gå hela vägen här och det är något vi är mycket stolta över.

Vad är då en akademi egentligen? Jo, det är en sorts elitförber­edande fotbollsve­rksamhet där utbildning är i fokus. Ge en elitspelar­e en tydligare miljö för träning och det i en större dos.

Det finns runt 15 ledare och 200 spelare, i åldrarna tio till 19 år. Just nu är det bara på pojksidan, men en tioårig tjej finns med i 08-kullens akademi.

– Vi jobbar hårt med utomståend­e och arvoderade tränare för att ge spelarna en gedigen utbildning. Förutom fotbollen så får dem utbildning om kost, skador och sömn.

Det är inte bara elitsatsni­ng som gäller i Vasalund.

– Vi har både bas-lag och utveckling­slag i klubben förutom akademin. Det finns lag för alla. Vi vill både fortsätta stimulera elitsatsni­ngen och även ha kvar bas-lagen, både är lika viktiga, säger José Salomon.

Vad känneteckn­ar Vasalunds fotbollssp­elare?

– Vi har manualer som vi jobbar efter. Vi vill vara tydliga mot spelarna och att de verkligen känner att de är en Vasaspelar­e. En tydlig identitet och spela en bra fotboll. Man ska känna igen vårt sätt att spela, en teknisk fotboll.

När når ni fem stjärnor då?

– Man kan alltid drömma, det ska man göra i fotboll. Men det är en bit bort. En viktig del är att fortsätta producera elitspelar­e, där får man mycket poäng.

”Det känns fantastisk­t, vi har jobbat mycket för att få det.”

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FOSTRAR. Förutom spelare till andra elitlag så fostrar Vasalund spelare till det egna a-laget. Bland annat Isak Hien (t h).
FOTO: MICHAEL FOLMER FOSTRAR. Förutom spelare till andra elitlag så fostrar Vasalund spelare till det egna a-laget. Bland annat Isak Hien (t h).
 ?? FOTO: VIF ?? PRISAS. José Salomon, akademiche­f Vasalunds IF, gratuleras av Thomas Lyth som är SEF:s föreningsu­tvecklare.
FOTO: VIF PRISAS. José Salomon, akademiche­f Vasalunds IF, gratuleras av Thomas Lyth som är SEF:s föreningsu­tvecklare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden