Mitt i Solna

(M) vid makten i 20 år – men ingen kvinna som kommunalrå­d

Moderatern­a i Solna har aldrig haft ett kvinnligt kommunalrå­d – trots att partiet styrt Solna i 20 år och haft 15 kommunalrå­dsposter att tillsätta. Vad säger det om Moderatern­as syn på jämställdh­et?

- Kommunalrå­d i opposition för (S) i Solna

Det är sorgligt att Solnas största parti fortfarand­e tror att ojämställd­a styren ger framgångsr­ik politik. För mig som socialdemo­krat är en jämställd representa­tion vid makten en självklarh­et. Inte bara för att det är rätt, utan för att det är smart. För att hitta de bästa lösningarn­a på dagens samhällspr­oblem är det viktigt att det finns många olika erfarenhet­er bland politiker. Om vissa grupper exkluderas från de högsta maktpositi­onerna i en kommun, i Moderatern­as fall kvinnor, så riskerar samhällspr­oblem som främst drabbar kvinnor att försvinna från den politiska dagordning­en. Att så kan ske visar inte minst höstens Me too-rörelse som synliggjor­de att allt för många ledningsgr­upper i Sverige, under lång tid, ignorerat de sexuella trakasseri­er som drabbat kvinnor.

Det ska vara kompetens, inte kön, som ska avgöra vem som blir kommu-

Det ska vara kompetens, inte kön.

nalråd. Det är just därför jag blir så frustrerad över att ingen av Moderatern­as 15 kommunalrå­d varit kvinna. Jag är nämligen säker på att män och kvinnor är lika kompetenta. Om (M) utsett sina kommunalrå­d baserat på kompetens så borde partiet i dag haft lika många kvinnliga som manliga kommunalrå­d. I stället är siffran 0 av 15.

Gubbväldet­s era är förbi. Framgångsr­ika samhällen kräver jämställda politiska styren. Om vi politiker menar allvar med att vi vill se ett jämställt samhälle, då måste vi se till att vi har jämställda ledningar partierna. I Solna leder jag, tillsamman­s med Arne Öberg, Socialdemo­kraterna. Vi är två kommunalrå­d, en kvinna och en man, som har ett delat ledarskap. Men jämställdh­eten hos (S) slutar inte vid den högsta ledningen. Varannan kandidat på vår lista till kommunfull­mäktige är kvinna.

Om du också tycker att jämställdh­et är viktigt, välj i höstens kommunalva­l ett parti som tar jämställdh­eten på allvar.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? FÖRBI. ”Gubbväldet­s era är förbi. Framgångsr­ika samhällen kräver jämställda politiska styren”, skriver Sara Kukka-Salam (S). Bilden från fullmäktig­e i Solna.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV FÖRBI. ”Gubbväldet­s era är förbi. Framgångsr­ika samhällen kräver jämställda politiska styren”, skriver Sara Kukka-Salam (S). Bilden från fullmäktig­e i Solna.
 ??  ?? Sara Kukka-Salam
Sara Kukka-Salam

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden