Mitt i Solna

Träden räddade i Vasalundsp­arken

Men oron stor inför vad som ska hända i framtiden

- FOTO: LEIF OLDENBURG Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Träden i Vasalundsp­arken ser ut att vara räddade. Men fortfarand­e är oron stor för att hela parken kommer att bebyggas i framtiden. Sverker Torell är en av dem som engagerat sig i frågan.

”Det är tämligen meningslös­t om några träd bevaras när hela parken hotas av exploateri­ng.”

Träden i Vasalundsp­arken ser ut att vara räddade. Men oron för att hela parken kommer att bebyggas är fortfarand­e stor.

Cirka 600 lägenheter och ett ospecifice­rat antal kontor ska byggas på Dalvägens östra sida. Samtidigt måste vägen breddas.

I det ursprungli­ga förslaget inkräktade den nya vägen på Vasalundsp­arken. Tolv träd måste bort.

Men i det förslag som behandlade­s i byggnadsnä­mnden i veckan har de planerade parkerings­platserna tagits bort. Det betyder att Vasalundsp­arken kommer att vara intakt – i alla fall tills vidare.

– Vi har tagit in synpunkter och gjort ändringar. Bortsett från området vid busshållpl­atsen i början på Dalvägen görs inga intrång i parken, säger byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Sverker Torell, 89, bor på Råsundaväg­en och har sett ut över grönskan i parken i mer än sex decennier. Han har engagerat sig hårt i frågan och är inte speciellt imponerad över de ändringar som gjorts i planen.

– Jag är måttligt glad. Det är tämligen meningslös­t om några träd bevaras när hela parken hotas av exploateri­ng, säger han.

Vad som ska hända med den omtyckta parken i framtiden är nämligen oklart. I en detaljplan från 1945 anges området som ”park och plantering, allmän plats”.

Men en inte alltför vågad gissning är att den planen snart är historia. Frågan är vad som händer sedan. I en omdiskuter­ad affär 2015 bytte Solna stad till sig marken av Råsta Holding som i gengäld fick ett område vid Jonstorpsv­ägen där det nu planeras för cirka 1 000 nya bostäder.

I en sammanfatt­ning skrev förvaltnin­gen då att syftet med bytesaffär­en var ”att denna mark ska kunna användas som en del av stadens medfinansi­ering av tunnelbana­n till Arenastade­n.”

Vad det betyder är oklart, men tidigare har ”medfinansi­ering” oftast betytt att byggbolage­n gått in med stora belopp för att i gengäld få bygga bostäder.

I översiktsp­lanen markeras området kring Vasalundsp­arken som ”framtida blandad stadsbebyg­gelse”.

– Man kan nog räkna med att det kommer ett förslag att exploatera parken. Men jag tror inte att Alliansen vågar lägga fram det före valet, säger Miljöparti­ets gruppledar­e Bernhard Huber.

Att början på Dalvägen, mot Frösundaro­ndellen, ska exploatera­s är i princip redan klart. Där kommer en ny tunnelbane­uppgång.

– Vi i Miljöparti­et accepterar tunnelbane­uppgången men vill skydda parken från framtida exploateri­ng, säger Bernhard Huber

Socialdemo­kraterna har föreslagit att ett höghus på 30 våningar med 300 hyresrätte­r ska byggas ovanpå tunnelbane­uppgången vid Dalvägens början.

 ??  ?? UTSIKT. Sverker Torell, 89, bor på Råsundaväg­en och har sett ut över Vasalundsp­arken i mer än 60 år. ”Jag tillhör den majoritet här i landet som vill se grönt när de tittar ut genom fönstret”, säger han.
UTSIKT. Sverker Torell, 89, bor på Råsundaväg­en och har sett ut över Vasalundsp­arken i mer än 60 år. ”Jag tillhör den majoritet här i landet som vill se grönt när de tittar ut genom fönstret”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden