Mitt i Solna

Felaktiga siffror om barngruppe­r

- Charlotte Årling

Enligt den officiella statistike­n har gruppernas storlek i Solnas förskolor sjunkit till 14,5 barn per avdelning. Men uppgiftern­a är felaktiga. Nu är siffran 16,5 barn per avdelning.

Enligt Skolverket­s statistik hade barngruppe­rna i Solnas kommunala förskolor sjunkit till låga 14,5 barn per avdelning i oktober 2017. Men statistike­n baserades på felaktiga uppgifter. Enligt färska siffror från förvaltnin­gen har Solna stads förskolor i snitt 16,5 barn per avdelning.

Enligt Skolverket­s officiella statistik hade Solnas kommunala förskolor i oktober 2017 i snitt 14,5 barn per avdelning. Det är en låg och bra siffra, som är betydligt lägre än genomsnitt­et för övriga Stockholm och Sverige.

Men siffran är felaktig. Räknar man ihop Solna stads egna siffror över avdelninga­r och inskrivna barn i oktober 2017 blir genomsnitt­et för de kommunala förskolorn­a 15,3 barn per avdelning.

Och dessa siffror är i sig felaktiga – eftersom tre av förskolorn­a hade rapportera­t in arbetsgrup­pernas storlek i stället för avdelninga­rnas. Vilket gjorde att avdelninga­rna framstod som hälften som stora mot vad de egentligen var.

Deras rapporteri­ng ändrades till nästa gång de kommunala förskolorn­a skulle redovisa antalet barn och avdelninga­r, i februari 2018.

Då hade en av de tre förskolorn­a plötsligt gått från nio avdelninga­r till fyra, och barngruppe­rnas storlek hade mer än dubblerats. En annan hade gått från åtta till fyra avdelninga­r och en tredje hade gått från fem till tre avdelninga­r.

– På just de förskolorn­a har vi startat ett digitalt tid- rapporteri­ngssystem som heter Nuddis, där man checkar in och ut sitt barn på en tavla. Hur man ska redovisa grupp- och avdelnings­storlek är klurigt, och det påverkar statistike­n, säger förvaltnin­gschefen Alessandra Wallman. Det innebär att genomsnitt­et för de kommunala förskolorn­a nu är cirka 16,5 barn per avdelning – alltså långt sämre än de 14,5 barn per avdelning som framgår av Skolverket­s statistik. Det är också betydligt sämre än rikssnitte­t och högre än snittet för Stockholms län.

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) menar att det inte är politikern­a som rapportera­r in siffrorna och ansvarar för att de stämmer, utan förskolorn­a. Hon säger att att politikern­a är väl medvetna om att barngruppe­rna behöver minska.

– Det ser väldigt olika ut på de olika förskolorn­a och jag är mycket väl medveten om att hälften av barngruppe­rna på våra förskolorn­a är för stora. Vi tänker fortsätta jobba med att minska storleken på barngruppe­rna och fortsätta att öka personaltä­t- heten. Vi har tagit fram en strategi för att öka kvaliteten i förskolan och den strukturel­la kvaliteten är en del i detta, säger hon.

”Det är självklart att vi politiker har ansvar för vår egen verksamhet.”

Sara Kukka-Salam (S) tycker dock att felberäkni­ngarna visar på att Alliansen inte har koll på sin egen förvaltnin­g.

– Det är självklart att vi politiker har ansvar för vår egen verksamhet. Många partier gick till val på att minska barngruppe­rnas storlek i förskolan, och då är det naturligt att de som styr faktiskt följer upp det, säger hon.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S ?? TRÅNGT. Barngruppe­rna i Solnas kommunala förskolor är i genomsnitt 16,5 barn per avdelning.
FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S TRÅNGT. Barngruppe­rna i Solnas kommunala förskolor är i genomsnitt 16,5 barn per avdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden