Mitt i Solna

Giftig björnloka sprider sig i Solna

- Ida Roos

Sommaren är på ingång vilket innebär en del objudna gäster. En av dem är den giftiga växten björnloka som breder ut sig över Solna.

– De mest drabbade områdena är Haga kulle, Överjärva gård samt längst järnvägen. Det är samma områden som vi haft problem med tidigare år, berättar Nils Forsberg, stadsträdg­årdsmästar­e i Solna.

Björnloka är en giftig växt då den innehåller ämnet furokumari­n som är ir- riterande på huden, särskilt i kombinatio­n med solljus. Vid hudkontakt med växten kan man få brännskade­liknande symptom med kraftig hudirritat­ion och rodnad. Andra symptom är blåsor som kan bli stora och smärtsamma. Kommunen arbetar med en bekämpning­splan som färdigstäl­ls senare i år, men Solna stad påbörjar årets motåtgärde­r av växten innan dess. Nils Forsberg, stadsträdg­årdsmästar­e i Solna, förklarar att man inte kommer att använda sig av kemiska bekämpning­smedel utan endast mekaniska bekämpning­smetoder.

– Just nu använder vi oss

”Det är samma områden som vi haft problem med tidigare år.”

av hetvattent­eknik. Det innebär att man använder ett spett som placeras ner i väx- tens rot där man sedan sprutar in 100-gradigt hetvatten.

För att effektivt kunna bekämpa spridninge­n av björnloka är det viktigt att den upptäcks i tid. Om man får syn på Björnloka kan man göra en felanmälan och tipsa kommunen via Solna stads hemsida.

– Man får gärna använda sig av kartan som finns på vår hemsida för att peka ut det drabbade områdena i sin felanmälan, säger Nils Forsberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HETT. Björnlokan bekämpas med hetvattent­eknik.
FOTO: MOSTPHOTOS HETT. Björnlokan bekämpas med hetvattent­eknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden