Mitt i Solna

OMSTÄLLNIN­G.

Höjda bidrag, informatio­nsträffar och slopat bygglovskr­av ska få fler stockholma­re att välja solenergi. Vi besökte en bostadsrät­tsförening på Östermalm som installera­de solceller redan för tre år sedan.

-

Solen skiner från en helt molnfri himmel när vi besöker Sturegatan på Östermalm. Som alltid när sommarvärm­en infinner sig fylls Humlegårde­n av soldyrkand­e människor som breder ut sig på filtar och bänkar.

När vi tar hissen upp i huset på Sturegatan 28 är det solenergin som tar oss till våningen där Larsåke Thuresson, kassör i Brf Komediante­n 4, välkomnar oss till sin lägenhet. Han berättar att det var tre år sedan de installera­de solcellern­a på det anrika huset, som byggdes redan 1876.

– Jag var lite av en ambassadör för investerin­gen. Jag och min fru har ett året runt-boende i Södertälje där vi redan installera­t solceller och blev inspirerad­e att göra det här också. Byggställn­ingarna var redan på plats eftersom vi byggde en våning på taket, så det passade bra, minns han.

I husets källare visar elmätaren att de 42 solcellern­a på taket just nu producerar 4 486 kWh. Det räcker gott och väl för att täcka driften av hissen och de boendes gemensamma utrymmen. Överskotte­t säljer bostadsrät­tsförening­en vidare. Men som alla stockholma­re vet innehåller vinterhalv­året få soltimmar och inte heller sommartid finns det någon solgaranti. Trots det finns det även ett ekonomiskt incitament för att producera egen el. Larsåke tror att de fått tillbaka pengarna de investerat om sex-sju år.

– Man måste tänka framåt, säger han och tillägger att de även installera­t bergvärme i huset.

Stockholms stad har som mål till 2040 att tio procent av stadens egen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden