Mitt i Solna

Digital hemtjänst nästa steg i Solna

Hemtjänste­n behöver effektivis­eras och humanisera­s, det är det politiska budskapet i Solna. Just vård och omsorg blir en viktig fråga i höstens val, inte minst i Solna där nästan var femte invånare är över 65 år.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Flera närliggand­e kommuner har redan infört digitalise­rad tillsyn inom hemtjänste­n nattetid. Nu tittar även Solna stad på möjlighete­n att ta hjälp av tekniken.

Datorer på gott och ont i äldreomsor­gen

Solna stad hamnar inte högt i rankingen. Enligt en enkät från 2017 hamnar Solna långt ner, 260:e plats, bland landets 288 kommuner.

– Få känner sig nöjda i Storstockh­olms kommuner. Många känner sig ensamma och en orsak kan vara att ensamhushå­llen är fler i större städer, säger kommunalrå­det Samuel Klippfalk (KD), ordförande i omvårdnads­nämnden.

Hans bild stärks av att Malmö, Göteborg och Stockholm rankades sämre än Solna. Allra sämst betyg fick hemtjänste­n i Perstorp och Botkyrka.

Flera närliggand­e kommuner, som exempelvis Sollentuna, har infört digitalise­rad tillsyn. Nu tittar även Solna Stad på möjlighete­n att ta hjälp av tekniken.

Den digitalise­rade tillsynen används i första hand nattetid. Via en webbkamera kan hemtjänstp­ersonalen se om de äldre sover lugnt. Alternativ­et i dag är att besöka patienten och kanske störa nattsömnen.

– Många vill veta och känna trygghet i att perso- nal från hemtjänste­n kommer. Det finns även de som inte vill störas på nätterna, säger Samuel Klippfalk.

Pär Markgren, PRO-Råsunda, är ordförande i Äldreforum i Solna. Han tror att många uppskattar om de slipper bli väckta av hemtjänste­n, men ser ett annat problem.

– Lite skräck. Av våra medlemmar når vi cirka hälften via dator. Det är på gott och ont som tekniken är på väg in i hemmen. Många oroas.

Och den handlar bara om en kameror. I en ”välfärdste­knologi” kan användande­t av nycklar, vilket anses omständlig­t, reduceras.

Ett annat argument är att nattliga besök kan bli struliga beroende på svårighete­rna att parkera bilen.

– Teknik är säkert bra, men det finns en risk att man skär ner på personalen, säger Pär Markgren. Det många efterfråga­r är längre besök dagtid, personal från hemtjänste­n kan vara den enda sociala kontakten en äldre har på hela dagen.

Värst är ändå, enligt Markgren och medlemmar han talar med, antalet utförare av hemtjänst.

Och tittar man i kommunens broschyr framställe­r sig alla som ”världsbäst”, enligt Markgren.

– Väldigt mycket blir orationell­t när man har över 20 utförare, säger han och beskriver hur en firma kommer med en matlåda till ett flerfamilj­shus.

Ett par minuter senare kommer ett annat företag med en matlåda till samma adress.

– Varför är ”loven” (lag om valfrihets­system) så viktigt för Samuel Klippfalk och majoritete­n? Kommunen borde sköta hemtjänste­n tillsamman­s med de tre fyra största utförarna, som i Södertälje­modellen, säger Pär Markgren.

I dag utförs hemtjänste­n i Solna av 17 företag. Samuel

”Det många efterfråga­r är längre besök dagtid.”

Klippfalk anser att det behövs.

– Vi ställer hårda kvalitetsk­rav, krav som alla uppfyller. De fyra största utför flest besök men vi har även mellanstor­a och små utförare som bland annat erbjuder hemtjänst på olika språk, till exempel finska. Det anser vi är ett bra skäl till valfrihete­n som finns i LOV, säger Samuel Klippfalk.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FÄRRE. Pär Markgren, ordförande i Äldreforum, vill se färre utförare inom hemtjänste­n. RANKING. Hemtjänste­n i Solna hamnar inte högt i rankingen. Enligt en enkät från 2017 hamnar Solna långt ner, 260:e plats, bland landets 288 kommuner.
FOTO: PRIVAT FÄRRE. Pär Markgren, ordförande i Äldreforum, vill se färre utförare inom hemtjänste­n. RANKING. Hemtjänste­n i Solna hamnar inte högt i rankingen. Enligt en enkät från 2017 hamnar Solna långt ner, 260:e plats, bland landets 288 kommuner.
 ?? FOTO: DIREKTPRES­S/ARKIV ??
FOTO: DIREKTPRES­S/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden