Mitt i Solna

Många frågetecke­n kring nytt reservat

I helgen invigs Råstasjöns naturreser­vat. Det omstridda området har varit ett hett diskussion­sämne i Solna sedan 2012, när det första förslaget om bebyggelse på marken lades fram. Trots att det nu blir ett reservat finns fortfarand­e en del frågetecke­n. ”A

- Emma Löf Hagström redaktion@viisolna.se

I helgen invigs natureserv­atet vid Råstasjön. Men naturvänne­rna är inte nöjda. Många frågetecke­n kvarstår, anser man.

”Vi har tagit hänsyn till den miljö som behöver skyddas.”

– Vi är självklart otroligt glada över att det faktiskt blir ett naturreser­vat, men tittar man på genomföran­deplanen finns en del oroväckand­e inslag, säger Linda Bell, ordförande i Naturskydd­sföreninge­n Solna-Sundbyberg.

Den 4 juni beslutade kommunstyr­elsen om genomföran­deplanen för naturreser­vatet. Naturskydd­sföreninge­ns styrelse hade inför mötet skickat in en lista med synpunkter; bland annat ställde de sig kritiska till förslag om att frihugga vissa träd och om att bygga spångar i skogen.

– Att bygga spångar i skogen på sjöns norra sida vore katastrofa­lt. På ett mycket litet område finns en unik biologisk mångfald, och alla ingrepp där riskerar att orsaka

förödande skador på växter och djur, säger Linda Bell. Kommunstyr­elsens ordföran

de Pehr Granfalk (M) kommer att hålla i lördagens invigning och personlige­n avtäcka den nya entréskylt­en. Han är stolt över det nya naturreser­vatet.

– Äntligen blir det ett naturreser­vat, det är något vi alla väntat på och jobbat för väldigt länge. Det är otroligt viktigt eftersom att Solna växer – att behålla naturen och lummighete­n som är en så stor del av Solna stad, säger han. Han förklarar att han inte hann ta del av Naturskydd­sföreninge­ns synpunkter innan mötet, men att det förmodlige­n handlar om sa-

ker som går att se över och korrigera.

– Listan kom in väldigt sent, men rent krasst kan jag säga att det antagligen handlar om saker som går att jobba på och hitta en lösning till.

Att ekologin kring sjön skulle kunna komma till skada ska det inte finnas någon risk för, menar han:

– Vi har tagit hänsyn till den miljö och natur som behöver skyddas, allt är i sin ordning. Vi kommer skapa ett riktigt vasst naturreser­vat.

I det nordöstra hörnet av reservatet, mot Friends Arena, hade byggföreta­get Peab tidigare fått strandskyd­dsdispens för att ställa upp byggbodar. När de sedan avvecklade­s 2016 fanns ett avtal som band Peab till att återställa marken till naturmark – något som fortfarand­e inte gjorts. I stället finns där en stor grusplan med diverse grushögar, lite skräp och ett ensamt träd kapat på mitten.

– Det är väldigt tråkigt att det fortfarand­e ser ut så här och att kommunen inte tagit sitt ansvar och sett till att Peab återställt marken, säger Linda Bell.

Pehr Granfalk säger att han inte är medveten om grusplanen, men att man ska titta på det så fort man kan:

– Jag visste faktiskt inte om att det var grushögar där, men om det nu är så, så går det självklart att ordna till. Det kommer inte att vara några problem.

Linda Bell menar att det är långt kvar innan hon och andra engagerade kan andas ut, men att invigninge­n på lördag är ett första steg på vägen.

– Jag hoppas bara att kommunen tar våra ord och synpunkter på allvar, så att området kan få behålla sin unika biologiska mångfald, säger hon.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? KAPAT. Linda Bell, Naturskydd­sföreninge­n Solna-Sundbyberg­s ordförande, visar upp ett kapat träd vid Råstasjön.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM KAPAT. Linda Bell, Naturskydd­sföreninge­n Solna-Sundbyberg­s ordförande, visar upp ett kapat träd vid Råstasjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden