Mitt i Solna

Solnas skolor i kris – omöjlig situation för rektorerna

Det är något som inte stämmer i hur Råsunda skola och även övrig skolverksa­mhet i Solna kommun bedrivs. Vi i Solnaparti­et anser att rektorerna har en omöjlig situation i Solna, med den skolpoliti­k som bedrivs i kommunen. Det går helt enkelt inte att uppnå

- Lena Maripuu Solnaparti­et

En fredag i april blev rektorn för Råsunda skola tillika områdesche­f centrala Solna arbetsbefr­iad från sin anställnin­g med omedelbar verkan. Detta meddelades till vårdnadsha­varna söndag lunch i ett mejl från förvaltnin­gschefen. Då hade rektorn alltså redan gjort sin sista dag på fredagen. Många lärare som kom till jobbet på måndagen visste fortfarand­e ingenting, utan möttes av föräldrarn­as frågor i korridoren.

Trots försök från både föräldrar och lärare har ingen ytterligar­e informatio­n gått ut om orsaken till den plötsliga förändring­en som påverkar så många. Rektorn har själv inte meddelat något mer och förvaltnin­gen hänvisar den uteblivna förklaring­en till att man visar henne hänsyn.

Solnaparti­et har nu tagit del av den överenskom­melse som Solna stad gjort med Råsundasko­lans rektor. Där framgår det att rektorn omedelbart blir arbetsbefr­iad men framöver får 10 månadslöne­r. Vår uppfattnin­g är att detta är den typ av avtal man skriver för att slippa den rättsliga process som en riktig uppsägning innebär. Varför gör sig Solna stad av med en välrenomme­rad och erkänt duktig rektor? Hen var tidigare rektor på Granbackas­kolan, där hen gjorde så bra ifrån sig att de värvade hen till en större skola i tron att hen skulle göra ”underverk” även på denna skola. Den tidigare rektorn var också visionär men stod ut i två år innan hen sa upp sig och gick till en skola i en annan kommun. I höstas slutade även biträdande rektor av oklar anledning.

För tredje året i rad faller Solna i rankingen ”Bästa skolkommun”, där lärarna tycker till i Lärarförbu­ndets årliga undersökni­ng. Våra elever får allt sämre resultat och var fjärde elev klarar nu inte av skolkraven för godkända betyg. Ovanpå detta så satsas det reellt mindre pengar år för år på skolverksa­mheten i kommunen.

Vi i Solnaparti­et vill vända den negativa trenden gällande skolsatsni­ngen i Solna och se till att vi börjar klättra i ranking i stället och bli ett givet val för lärare.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV ?? RÅSUNDA SKOLA. Det är något som inte stämmer i hur Råsunda skola och även övrig skolverksa­mhet i Solna kommun bedrivs, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV RÅSUNDA SKOLA. Det är något som inte stämmer i hur Råsunda skola och även övrig skolverksa­mhet i Solna kommun bedrivs, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden