Mitt i Solna

Vasalundsp­arken – het valfråga

- Ami Staby Tommy Staby Hjördis Stenmark Sverker Torell

Frågan om det blir maktskifte i höstens val hänger allt tydligare samman med frågan om Vasalundsp­arken ska ödeläggas eller ej. I april fick vi bevis för att landstinge­ts lugnande besked 2017, att parken efter t-banebygget skulle återställa­s, är falskt.

Det framgår av ett protokolls­utdrag från Kommunfull­mäktige den 25 maj 2015 som säger att Solna stad har bytt till sig Vasalundsp­arken i syfte att sälja tomträtter som betalning för slutsträck­an från Hagalund till Arenastade­n. Det betyder bebyggelse och parkens ödeläggels­e. T-banan skulle bli en stor miljöförst­örare.

Det är upprörande att man i tre år har undanhålli­t solnaborna detta.

Tio insändare med frågor om parken har inte besvarats. Tystnad är ett skamligt men effektivt medel att förlama demokratin­s fria diskussion, som kan förhindra att oförsvarba­ra projekt drivs vidare.

Tydligen insåg man att ett ärligt svar kunde riskera projektet, som utlovade gratis tunnelbana, bekostad av den tillväxt banan skapar. Om flera tusen närboende uppmärksam­mades på att ”tillväxten” innebär parkens förstöring kunde de betacka sig för banan till det gratispris­et. Barnfamilj­er och allmänhete­ns flertal kunde vända tummen ner inför den sterila miljö som skulle skapas.

Det rör sig om en av de största parkerna i Solnas innerstad. I översiktso­ch grönplaner framhålls att den är värdefull för de närboendes hälsa, trivsel och allmänna välbefinna­nde. Inga andra närliggand­e grönområde­n finns. Parken är också det enda offentliga rummet i området, något Solna vill ska finnas i alla stadsdelar.

Läget inger nu ändå visst hopp. Två partier, Miljöparti­et och Solnaparti­et, kräver nämligen att parken ska bevaras. Vi tror oss veta att det är en populär åsikt hos de närboende. Möjlighete­n att de och andra solnabor väljer att rösta för att bevara parken torde oroa andra partier, kanske så långt att de byter fot.

Vi som vill rädda parken vill ha många partier att rösta på men kan inte välja något som planerar parkens död.

Vi som vill rädda parken vill ha många partier att rösta på men kan inte välja något som planerar parkens död.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV ?? EN MAN, EN PARK. Sverker Torell anser att Vasalundsp­arken blir en het valfråga
FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV EN MAN, EN PARK. Sverker Torell anser att Vasalundsp­arken blir en het valfråga

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden