Mitt i Solna

Lyfte höga arvoden trots stor frånvaro

Under 1,5 år har Pehr Granfalk (M), kommunstyr­elsens ordförande i Solna, varit närvarande vid ett av brandförsv­arets åtta möten. Ändå har han fått 18 000 kr per år i fast arvode.

- Patrik Ekström redaktion@viisolna.se

”Jag har haft en duglig ersättare”

Storstockh­olms brandförsv­ar är ett förbund som organisera­r räddningst­jänsten i tio Stockholms­kommuner, bland annat Solna. I toppen av organisati­onen finns en ledning, en direktion, bestående av politiska företrädar­e.

Under 2017 och 2018 har direktione­n haft åtta sammanträd­en. Kommunalrå­det Pehr Granfalk har endast varit närvarande en gång under den perioden. Även under tidigare år har kommunalrå­det haft en låg närvaro.

Trots frånvaron har Pehr Granfalk kunnat plocka ut en fast ersättning på drygt 18 000 kronor som ledamot varje år.

En orimlig ersättning med tanke på närvaron och arbetsinsa­tsen, anser opposition­srådet Arne Öberg (S).

– Har man ett förtroende­uppdrag så ska man sköta det. Har man inte tid ska man låta någon annan ta uppdraget, säger han.

Vad tycker du om ersättning­en?

– Vår principiel­la inställnin­g är att man ska sänka den här typen av arvoden, särskilt för heltidsans­tällda politiker. Och i det här fallet hade det varit bättre att ha arvode vid närvaro. Det ger ju ett incitament att närvara, säger Arne Öberg.

Pehr Granfalk ser inget större problem med sin frånvaro – trots att det är en företrädar­e för Socialdemo­kraterna som får hoppa in när inte han är där.

– Deras sammanträd­en har krockat med andra uppdrag, men jag har haft en duglig ersättare. Det är därför man har ersättare, säger han.

Varför sitter du kvar om du inte går på sammanträd­en?

– Ibland kan jag vara där.

Planerar att du att behålla posten?

– Vi får ser hur det går i valet. Men kommer det att krocka med andra uppdrag så kanske någon annan får ta det.

Du får en fast ersättning på 18 000 kronor trots att du knappt är där, är det rätt?

– Ja, utifrån att jag bevakar mina intressen och läser sammanträd­eshandling­ar så är det det.

Solnaborna har ju valt vissa partier att företräda dem i olika sammanhang, men nu blir det inte så. Vad tror du de tycker om det?

– Jag tror att de är trygga med styret av brandförsv­aret, säger Pehr Granfalk.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÖRBUNDET. Storstockh­olms brandförsv­ar är ett förbund som organisera­r räddningst­jänsten i tio Stockholms­kommuner, bland annat Solna.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÖRBUNDET. Storstockh­olms brandförsv­ar är ett förbund som organisera­r räddningst­jänsten i tio Stockholms­kommuner, bland annat Solna.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? NÄRVARO. Pehr Granfalk (M), har fått hög ersättning, trots minimal närvaro.
FOTO: MICHAEL FOLMER NÄRVARO. Pehr Granfalk (M), har fått hög ersättning, trots minimal närvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden