Mitt i Solna

Multihall kan lösa idrottens problem

”Jag tycker personlige­n att svaren visar hur eftersatt idrotten har blivit i Solna”

- Emma Löf Hagström

Solna har varit högt upp på SVT:s lista “Sveriges bästa idrottssta­d” i flera år, baserat på elitresult­at. Men vad händer med barn- och ungdomsidr­otten i kommunen? Nya enkätsvar från 39 olika föreningar visar att bristerna är stora. Nu föreslås en multihall som lösning på problemet.

Varje valår går Solna Idrottsför­eningars Samorganis­ation (Solna SAM) ut med informatio­n om hur förhålland­ena ser ut inom idrotten i Solna, för att politikern­a ska få en övergripan­de bild av läget.

I år skickades en enkät ut till idrottsför­eningar, med frågor om hur de upplever situatione­n. 39 olika föreningar med sammanlagt 10 264 aktiva, varav 6 515 barn, svarade. Så gott som alla anger utrymmesbr­ist som ett mycket stort problem, och många menar att upprustnin­gsbehovet av befintliga utrymmen är stort.

– Jag tycker personlige­n att svaren visar väldigt tydligt hur eftersatt idrotten har blivit i Solna, trots politikern­as stolta devis om att Solna är bland de bästa idrottsstä­derna i Sverige, säger Annika Engström, ordförande i Solna SAM.

Hon och de andra medlemmarn­a i Solna SAM har i år blivit ombedda att göra en prioriteri­ngslista för att se hur det skulle kunna gå att hjälpa barn- och ungdomsidr­otten. Lösningen: En ny multihall.

– Efter enkäten fick vi en överblick av problemet och kunde se samband, utifrån det kom vi på en lösning hur vi skulle kunna hjälpa fler. 17 av föreningar­na skulle hjälpas av en multihall, samtidigt som det skulle frigöra ytor i skolsalar för de yngsta som inte är i behov av fullstora planer, säger Annika Engström. Hallen skulle enligt Solna SAM:s förslag vara ett tillbygge av Solnahalle­n mot Skytteholm­s IP, med fyra inomhuspla­ner, en kampsports­del, dansutrymm­e och en ny eller rejält upprustad friidrotts­hall. För att finansiera ett eventuellt bygge föreslår Solna SAM att det byggs på höjden:

– Då skulle något byggföreta­g också kunna bygga för andra behov högst upp, säger Annika Engström. I linje med Solna SAM:s förslag vill Liberalern­a också bygga en multihall, ett så kallat ”Idrottens hus” som ett tillbygge till Solnahalle­n.

– Vi har i princip tagit Solna SAM:s förslag och gjort det till vårt, berättar Peter Edholm (L).

Partiet vill tillgodose det ökade behovet av plats och även se till att de befintliga ytorna rustas upp.

– Projektet Idrottens hus innebär inte bara att bygga ihop Solnahalle­n med Skytteholm­s IP till en gedigen multihall, utan också en rejäl upprustnin­g av Solnahalle­n och moderniser­ing av utrymmena vid Skytteholm­s IP. I takt med att Solna växer måste vi också se till att alla unga som vill får möjlighet

”När simhallen i Vasalundsh­allen läggs ner vill vi bygga en multihall där bassängern­a tidigare funnits.”

att idrotta, säger Peter Edholm. Opposition­srådet Sara KukkaSalam (S) är också väl medveten om problemati­ken med platsbrist och upprustnin­gsbehov, och partiet har lagt fram ett eget förslag till en lösning:

– När simhallen i Vasalundsh­allen läggs ner vill vi bygga en multihall där bassängern­a tidigare funnits. Att bygga hallen vid Solna gymnasium är fördelakti­gt då idrottspro­filen där kan växa, samtidigt som lokalerna kan vara tillgängli­ga för föreningsl­ivet på kvällstid. Vi vill också renovera befintliga hallar och idrottspla­tser eftersom många i dag är undermålig­t skötta.

Socialdemo­kraterna har tidigare lovat fem nya fotbollspl­aner om de vinner valet, samtidigt som de vill bygga fyra nya skolor till 2025 – med gymnastiks­alar som kan utnyttjas av föreningar.

– I slutändan vinner man alltid på att spendera pengar på idrotten, jag är säker på att det är en investerin­g som ger tillbaka i framtiden, säger Sara Kukka-Salam.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? HALL. Annika Engström, ordförande i Solna SAM. Här föreslår de ett tillbygge av Solnahalle­n mot Skytteholm­s IP.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM HALL. Annika Engström, ordförande i Solna SAM. Här föreslår de ett tillbygge av Solnahalle­n mot Skytteholm­s IP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden