Mitt i Solna

Huvudsta får en pendeltågs­station

Spåren överdäckas fram till Frösundale­den

- Patrik Ekström

En ny pendeltågs­station i Huvudsta och överdäckad­e spår mellan Huvudstaga­tan och Frösund- leden. Så ser Solna stads överkommel­se med Trafikverk­et ut.

”Alternativ­et hade varit exproprier­ing.”

En överdäckni­ng av järnvägen, en ny genomfarts­led – och en ny pendeltågs­station i Huvudsta. Det blev slutresult­atet av förhandlin­garna om den nya Mälarbanan. – Det är en fantastisk framgång för Solna, säger kommunstyr­elsens orförandeP­ehr Granfalk (M).

Trafikverk­et och Solna stad har i åratal stridit om den planerade utbyggnade­n av Mälarbanan genom Huvudsta. Nu har dock parterna slutligen kommit överens.

– Mina företrädar­e har bråkat med Trafikverk­et om det sår som man drar upp genom att bygga ut järnvägen. Men i och med den här överenskom­melsen, som vi är jättenöjda med, så tycker vi att såret läks ihop, säger Pehr Granfalk.

Avtalet innebär att Trafikverk­et får bygga ut järnvägen genom Huvudsta med ytterligar­e två spår för att kunna öka kapacitete­n för både fjärr- och pendeltåg. Samtidigt däckas en stor del av järnvägsst­räckningen över, från Frösundale­den och nästan hela vägen fram till Huvudstaga­tan.

Överdäckni­ngen möjliggör en ny genomfarts­led som ska dra bort trafiken från Storgatan och Armégatan. En ny pendeltågs­station byggs också i Huvudsta.

– Pendeltågs­stationen kan börja trafikeras från 2030, men om den kommer att trafikeras beror på underlaget. Vi tyckte dock att det var bra för framtiden att man i alla fall bygger stationen, säger Pehr Granfalk.

Hur lyckades ni få Trafikverk­et att bygga en ny pendeltågs­station? – Vi har varit den sista flaskhalse­n i projektet och vi är också Mälarbanan­s sista anhalt på väg mot Stockholm. Så vi har haft ett bra förhandlin­gsläge. Alternativ­et hade varit exproprier­ing och då tyckte väl Trafikverk­et och regeringen att det var bättre att hitta en bra lösning med oss, säger Pehr Granfalk.

Överdäckni­ngen av järnvägen beräknas kosta 1,5 miljarder kronor. Solna stad ska bidra med 600 miljoner kronor.

– Tanken är att projektet helt ska finansiera­s genom den möjlighet att bygga bostäder och arbetsplat­ser som uppkommer. Projektet ska inte belasta skola, omsorg eller skattebeta­larna på något sätt, säger Pehr Granfalk.

Opposition­en är positiva till överenskom­melsen.

– Vi började prata om att skapa en ny station i Huvudsta redan för sju, åtta år sedan. Så vi är helt överens med Alliansen i den här frågan, säger opposition­srådet Arne Öberg (S).

 ??  ??
 ?? FOTO: &RUNDQUIST I SAMARBETE MED WSP ?? STATIONEN. På illustrati­onen är stationen placerad under Huvudstaga­tans bro mellan Oskarsroga­tan och Ankdammsga­tan.
FOTO: &RUNDQUIST I SAMARBETE MED WSP STATIONEN. På illustrati­onen är stationen placerad under Huvudstaga­tans bro mellan Oskarsroga­tan och Ankdammsga­tan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden