Mitt i Solna

HAN VILL FÅ VUXNA ATT LEKA SOM BARN

”Alla tycker om att hoppa, sparka boll och spela spel”

- Patrik Ekström redaktion@viisolna.se

FÖR VUXNA. Socialdemo­kraternas Faradj Koliev vill bygga lekplatser för vuxna.

Varför ska bara barn få gunga och hoppa studsmatta? För stelbent och gammalmodi­gt tycker socialdemo­kraten Faradj Koliev som vill bygga lekplatser för vuxna i Solna.

”Man skulle kunna skapa en plats där unga och vuxna möts.”

Barnen vid den relativt nyinvigda lekplatsen intill Augustenda­ls 4H-gård skrattar och leker i solen. Roligast har kanske ändå socialdemo­kraten och tidigare riksdagsle­damoten Faradj Koliev som tar fart i sin gunga.

– Jag vill inte sluta , säger han och skrattar.

– Alla tycker om att hoppa, sparka boll och spela spel, lägger han.

I dagsläget är Solnas lekplatser dock, föga förvånande, anpassade för barn. Det vill Faradj Koliev ändra på.

– Jag fick idén när jag precis som många andra föräldrar vara ute och sprang efter min dotter på lekplatsen. Man stannar till och pratar lite grann med folk man känner. Och i samband med det så säger någon att det vore kul om vi också fick leka som barnen gör.

Tanken på att skapa lekplatser för vuxna var född. Idén förstärkte­s vid ett besök i San Francisco.

– Jag vet inte om de beror på att det bor många unga människor som jobbar inom it-sektorn i området, men där har de i alla fall byggt lekplatser för vuxna. De var snyggt gjorda och tog inte så mycket plats. En studsmatta behöver inte ta så mycket plats om man bygger rätt.

Den hälsofrämj­ande aspekten med förslaget, som är lagt som en interpella­tion till tekniska nämndens ordförande, är viktig, menar Faradj Koliev. Möjlighete­n att skapa en lekfull och stimuleran­de utemiljö är en annan avgörande faktor. Slutligen finns potential att skapa en plats där olika grupper kan mötas.

– Man skulle kunna skapa en plats där unga och vuxna möts, en plats där fördomar bryts, och kanske i vissa fall förstärks, men där man i alla fall får förståelse för andra.

Faradj Koliev lyfter fram schackplat­serna i Kulturhuse­t och i Kungsträdg­ården som förebilder.

– I Miami, där man har den här typen av spel, bland annat schack och domino längs med stranden blir det stor fest på kvällen. Människor möts och pratar.

Exakt hur lekplatser­na i Solna ska utformas eller eventuell placering vill Faradj Koliev inte snöa in sig på.

– Min idé är att kommunen ska testa det här, sen får man se vad som fungerar, studsmatto­r, klätterstä­llningar eller sällskapss­pel. Kanske bygger man intill befintliga lekplatser, eller om man tycker att det finns problem med det så finns möjlighete­n att skapa en plats enbart för vuxna.

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ??
FOTO: PATRIK EKSTRÖM
 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? LEKPLATS. Faradj Koliev (S) vill bygga lekplatser för vuxna i Solna.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM LEKPLATS. Faradj Koliev (S) vill bygga lekplatser för vuxna i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden