Mitt i Solna

Möt Sandra Lindström (V)

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Hon gick med i partiet för tre år sedan. Nu är Sandra Lindström, 27, Vänsterpar­tiets förstanamn inför höstens kommunalva­l i Solna. En förortstje­j från Haninge som nyligen har upptäckt AIK.

Sandra Lindström vill bli fotografer­ad utanför en port på Lundagatan i Huvudsta.

Varför har du valt den här platsen?

– Jag hade fått fast jobb och flyttade hemifrån. Det här var min första andrahands­lägenhet. Den här porten har symbolvärd­e för mig. Man kan säga att det var här jag blev kär i Solna.

Jag läste om din uppväxt i Haninge på Vänsterpar­tiets hemsida. Det var gröt på bordet dagarna innan löning. Det låter som gammaldags arbetarrom­antik?

– Det var ingen romantik. Vi var helt enkelt fattiga. Pappa är truckförar­e och mamma barnskötar­e. Det var aldrig tal om nya kläder innan barnbidrag­et kom. Mamma lappade i stället.

Så steget till Vänsterpar­tiet var inte långt?

– Jag gick faktiskt inte med i partiet förrän 2015 i samband med migrations­krisen. Barn drunknade på Medelhavet samtidigt som vissa partier ville stänga gränsen. Vänsterpar­tiet var den enda vettiga rösten.

Så du hade aldrig varit politiskt aktiv tidigare?

– Jo, men det är så länge sedan att det är preskriber­at.

Men ändå, var?

– I Kristdemok­raterna. För sju-åtta år sedan. Jag gick ur när jag var 20 år.

Så du är troende?

– Nej, och har aldrig varit. Men jag praktisera­de på deras riksdagska­nsli och tyckte att KD stod för humanistis­ka värden. Nu har KD tagit helt andra vägar som jag inte har någonting gemensamt med.

Du hoppade över ungdomsför­bundet, gick med i partiet 2015, är politisk sekreterar­e och nu står du överst på listan inför höstens val. Det är en blixtsnabb politisk karriär?

– Ja, det har varit läskiga steg att ta. Men jag gillar utmaningar. Jag kommer från en opolitisk familj och har fått leta efter min egen politiska kompass. Det var först när jag började studera på universite­tet som jag såg strukturer­na och hur samhället fungerar.

Och hur fungerar det?

– Det är bara att se på min egen situation. Jag har fast jobb men bor fortfarand­e i en andrahands­lägenhet. Det kommer att ta många år innan jag kan få ett eget kontrakt. Och det beror till stor del på att mina föräldrar inte är rika

”Nej, jag har inte läst Marx.”

Jag behöver knappast fråga vilken din hjärtefråg­a är?

– Bostadsbri­sten. Det måste byggas fler klimatsmar­ta hyresrätte­r till rimliga priser. Eftersom vi har en enorm bostadsbri­st och nästan bara bygger bostadsrät­ter så gör det att de enda som kan bo i Solna är personer som är väldigt köpstarka.

Du är med i ett parti som strök bokstaven K som i ” Kommuniste­rna” för flera decennier sedan. Men trots det, kan du din Marx?

– Nej, jag har inte läst Marx. Inte Mao, Lenin eller Che Guevara heller. Jag har visst Kommunisti­ska manifestet i bokhyllan, men jag minns inte var. Någon gång ska jag väl läsa den också. Jag är mer engagerad i sakfrågor och ser mig själv som demokratis­k socialist.

Så man kastar inga skällsord efter dig?

– Det händer alldeles för ofta, till exempel när man står och delar ut flygblad. Men jag är född 1990, allt det där hände innan min livstid.

Och varför ska Solnaborna rösta på Vänsterpar­tiet i höst?

– Till skillnad från vissa andra partiet vill vi ha ett jämlikt Solna. Alla ska ha råd att leva ett bra liv. Därför vill vi exempelvis sänka avgifterna till kulturskol­an och satsa på eftersatta stadsdelar.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MINNEN. Sandra Lindström, V, utanför porten på Lundagatan 6A där hennes första andrahands­lägenhet låg
FOTO: LEIF OLDENBURG MINNEN. Sandra Lindström, V, utanför porten på Lundagatan 6A där hennes första andrahands­lägenhet låg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden