Mitt i Solna

”Reservatet måste bli tillgängli­gt för alla”

Insändarsk­ribenten använder rullstol och vill också ta del av Råstasjöns natur.

- Tommy Rosén

Ska funktionsh­indrade få tillgång till de kvaliteter som Råstasjöns omgivninga­r bjuder på? Nu har två debattörer sagt nej till det. De skriver det inte rakt ut utan gömmer det bakom nej till en spång.

Så vad är det de erbjuder i stället? Jo en lång brygga ut i sjön där de funktionsh­indrade kan sitta som i ett skyltfönst­er. De med hörselsvår­igheter kan inte höra fåglarna, de som har synsvårigh­et är för långt bort från grönskan och de rörelsehin­drade får studera grönskan med kikare.

Vad är då den spång som de säger nej till? De som varit i fjällen har troligen vandrat på spänger. En landgång placerad ovanpå pålar nedslagna i marken. Naturmarke­n under spången är orörd. Med en spång kan den rörelsehin­drade se naturen i motsats till idag när naturen skyms av höga växter. Med hörhjälpme­del kan den hörselskad­ade njuta av fåglarnas sång och den, som likt mig använder rullstol, kunna se vad som finns bakom häckarna.

Det som blivit uppenbart för mig är att storartade insatser för att få Råstasjön som naturreser­vat inte innebär djup kunskap om tillgängli­ghet. Det hade Calluna som gjorde den första Naturvårds­inventerin­gen och det har den personkret­s som skrivit fram genomföran­deplanen som kommunstyr­elsen antagit.

Det är dags för de som i praktiken driver frågor som är diskrimine­rande för funktionsh­indrade vid Råstasjön att lyfta blicken och lära sig vilka åtaganden Sverige gjort för att hindra diskrimine­ring av funktionsh­indrade.

Riksdagen har antagit FN:s Konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. I Artikel 9 om

Vad är då den spång som de säger nej till?

Tillgängli­ghet står det att ” För att göra det möjligt för personer med funktionsn­edsättning att leva oberoende och att fullt ut delta på alla livets områden, ska konvention­sstaterna vidta ändamålsen­liga åtgärder för att säkerställ­a att personer med funktionsn­edsättning får tillgång på lika villkor som andra till den fysiska miljön”.

Den föreslagna spången är till för att ge funktionsh­indrade lika förutsättn­ingar att uppleva naturreser­vatet som övriga.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KUNSKAP. Det som blivit uppenbart för mig är att storartade insatser för att få Råstasjön som naturreser­vat inte innebär djup kunskap om tillgängli­ghet, skriver Tommy Rosén.
FOTO: LEIF OLDENBURG KUNSKAP. Det som blivit uppenbart för mig är att storartade insatser för att få Råstasjön som naturreser­vat inte innebär djup kunskap om tillgängli­ghet, skriver Tommy Rosén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden