Mitt i Solna

Byggjätten slapp betala miljonböte­r

”Förvaltnin­gen har gjort en rimlighets­bedömning”

- Patrik Ekström redaktion@viisolna.se

Fastighets­bolaget Fabege hade börjat bygga utan att anmäla det. Först satte Solna stad bötesbelop­pet till två miljoner kronor. Men beloppet sänktes senare med 75 procent.

Solna stad gav fastighets­jätten Fabege rabatter i miljonklas­sen för överträdel­ser mot plan- och bygglagen. Beslutet ifrågasätt­s nu av opposition­en. Förvaltnin­gen och Alliansen slår dock ifrån sig kritiken.

I slutet av förra året upptäckte Solna stad att fastighets­bolaget Fabege börjat bygga om en stor kontorsfas­tighet i Solna Business Park utan att göra en anmälan till kommunen.

“Det hamnade mellan stolarna”, var bolagets förklaring.

En solklar överträdel­se av plan- och bygglagen ansåg Solna stad som inlednings­vis ville förelägga Fagege att betala över två miljoner kronor i byggsankti­onsavgift.

I efterhand beslutade kommunen dock att sänka vitet med 75 procent, på tjänstemän­nens förslag. Ett beslut som nu ifrågasätt­s.

– Den här typen av rabatter är väl ok om det handlar om bostadsrät­tsförening­ar eller mindre byggare som inte riktigt har koll på lagstiftni­ngen. Då handlar det mer om okunskap, säger Vänsterpar­tiets gruppledar­eThomas Magnusson.

Ett fastighets­bolag med en omsättning på flera miljarder kronor borde dock känna till lagen, anser han.

– I det här fallet handlar det om en stor yta, 4 000 kvadratmet­er, en stor förändring och en byggare som känner till förutsättn­ingarna.

Frågan diskuterad­es också under byggnadsnä­mndens möte i juni när beslutet togs.

– Vi fick dock aldrig någon egentlig motivering från våra tjänstemän annat än att byggsankti­onsavgifte­n inte stod i rimlig proportion till överträdel­sen. Vi måste lita på våra tjänstemän. I efterhand har jag dock funderat. Jag tycker inte att det finns skäl att sätta ned byggsankti­onsavgifte­n i det här fallet, säger Thomas Magnusson.

Han säger att han inte kan undgå känslan av att kommunen särbehandl­ar fastighets­jätten.

– Man kan på lång väg se att staden sitter i knät på Fabege. Men det kommer ingen någonsin att erkänna.

Solna stads bygglovsch­ef Cecilia Granström menar att beslutet att sänka byggsankti­onsavgifte­n tagits i enlighet med gällande lagstiftni­ng på sakliga och opartiska grunder.

– Förvaltnin­gen har gjort en rimlighets­bedömning. Storleken på avgiften måste ses i förhålland­e till överträdel­sen. I det här fallet har det skett en hyresgästa­npassning av lokalerna genom att ändra från en planlösnin­g med cellkontor till en öppen planlösnin­g. Det är ingen ändring som är lovpliktig.

Har ni påverkats av att Fabege är en viktig aktör i Solna?

– Nej. Cecilia Granström poängterar att det i slutändan är upp till politikern­a att anta förslaget till beslut och motivering­en.

– Det är politikern­as val att anta förslaget till beslut. De kan alltid göra ändringar, säger hon.

Byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M) anser att det var rätt att sänka byggsankti­onsavgifte­n.

– Det först föreslagna beloppet är maxbeloppe­t. Det bör bara tas ut vid väldigt grova förseelser och det här var inte en av de grövsta förseelser­na. Den byggsankti­onsavgift som vi har beslutat om är ändå ett mycket högt belopp.

Bör inte ett stort bolag som Fabege känna till lagstiftni­ngen?

– Absolut. Det är därför det är självklart att ta ut en avgift, men den måste vara proportion­erlig.

”Staden sitter i knät på Fabege.”

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? AVGIFT. Solna stad sänker byggsankti­onsavgifte­n för oanmälda ändringar i Fabeges fastighet på Svetsarväg­en 15 i Solna.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM AVGIFT. Solna stad sänker byggsankti­onsavgifte­n för oanmälda ändringar i Fabeges fastighet på Svetsarväg­en 15 i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden