Mitt i Solna

Bränneriet som blev en vägkorsnin­g

DET VAR DÅ DET. Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr.

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g@telia.com

Albydal, med anor från Gustav III:s dagar, heter platsen där Solnavägen och Sundbyberg­svägen möts söderut. Inte allt för länge sedan var det en rondell som vägarna möttes i. De närmaste grannarna var Hedvigsdal­s gård uppe vid järnvägen, Hanneberg och Rudviken. Idag är det en vanlig vägkorsnin­g med ljusregler­ing.

Namnet Albydal kan förklaras med dåtidens sätt att namnge platser och annat. Al är ifrån träslaget och förmodlige­n växte det mycket al i den våta marken. By är vid tiden lika med Gård. Så det växte al i en dal där det skulle komma att ligga en gård, Albydal.

Gården byggdes som ett brännvinsb­ränneri och var en arrendegår­d under Huvudstas egendom. Det fanns på 1700-talet fyra andra brännerier i det som skulle bli Solna. Huvudsta Gård, Överjärva, Frösunda och Nya Kyrkogårde­n (!).

Albydals marker sträckte sig till Solna Prästgård i söder och till Solnagårde­n (S:t Ansgarskap­ell) i norr. Man odlade företrädes­vis mycket tobak och förstås hushållsgr­ödor. Senare, under slutet av 1800-talet, blev Albydal ett vanligt bostadshus med fem lägenheter.

Först i början på 1920-talet startades firman AB Mjölk Grädde Smör i Huvudsta. Detta namn byttes snart till Victoriame­jeriet. Marcus Barthel Marcusson var verkställa­nde direktör. Byggnadern­a revs i mitten på 60-talet för att ge plats åt ett modernt kontorshus 1979.

 ??  ??
 ??  ?? GÅRDEN. Albydal i mitten på 1950-talet.
GÅRDEN. Albydal i mitten på 1950-talet.
 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNUS PERSSON ?? Korsningen Solnavägen-Sundbyberg­svägen i dag.
FOTO: MAGNUS PERSSON Korsningen Solnavägen-Sundbyberg­svägen i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden