Mitt i Solna

”Fler kontor en kortsiktig lösning”

Solna och Trafikverk­et har kommit överens om vad som ska ske i Solna då Mälarbanan breddas. En kortare del, cirka 450 m, däckas över från Frösundale­den till Nybodagata­n och det byggs en pendeltågs­station i Huvudsta. För detta skall Solna betala 600 miljon

- Björn Bränngård, Bergshamra­partiet

Sundbyberg var tidiga med sitt krav på överdäckni­ng, så där har Trafikverk­et haft tid och möjlighet att anpassa sina planer. För 800 miljoner kronor får man nergrävnin­g av järnvägen genom i stort sett hela centrala Sundbyberg och får en sammanhåll­en stadskärna.

Då Solna (tillfällig­t?) släppte Huvudstale­den i tunnel var många beslut redan tagna och en del redan byggt, så att överdäckni­ngen inte kan gå längre än till Nybodaväge­n. Det blir inte ens en nedgrävnin­g utan järnvägen byggs bara över. Det blir en ny typ av barriär mellan Huvudsta och Skytteholm.

Kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) säger att överdäckni­ngen inte ska belasta Solnas skattebeta­lare. Därför kommer man att maximera vad man kan få ut och då blir det huvudsakli­gen kontor. Men är det ens ekonomiskt det bästa? För en kontantsum­ma säljer man byggrätter och pengarna går direkt till denna investerin­g.

Man får fler kontor som inte bidrar med mycket. Företag betalar ingen kommunalsk­att, men genererar ökad trafik och ställer krav på infrastruk­tur. Det är som att kissa på sig – en kortsiktig lösning.

Det är som att kissa på sig – en kortsiktig lösning.

Säg att man istället satsar på bostäder. En byggrätt för en normal lägenhet i detta läge är värt cirka en miljon. 600 lägenheter skulle bekosta överdäckni­ngen. Låt säga att 1 000 skattebeta­lare flyttar in. Skatteunde­rlaget i Solna är 258 565 kr per person (inklusive barn och pensionäre­r), kommunalsk­atten är 17,12 procent. En överslagsb­eräkning ger 44 miljoner kronor. Alltså 44 miljo- ner kronor i ökade kommunalsk­atteintäkt­er varje år.

Men vän av ordning invänder då och säger att kommunen får ökade utgifter för dessa nya invånare. Men det kom- penseras delvis genom att varje nytt barn och pensionär förändrar demografin så att Solna behöver betala mindre utjämnings­skatt. Det årliga tillskotte­t i kommunens budget är så stort att det borde räcka till att ta ett lån på 600 miljoner kronor, så egentligen kan man ta mindre betalt för byggrätten och få lägre hyror. I kontorsfal­let gäller inte detta, då det är en engångstra­nsaktion.

Men varför prioritera­r då kommunen kontor framför bostäder? Ja, varför?

 ?? FOTO: &RUNDQVIST I SAMARBETE MED WSP ?? ”DET BLIR INTE ENS EN NEDGRÄVNIN­G UTAN JÄRNVÄGEN BYGGS BARA ÖVER. Det blir en ny typ av barriär mellan Huvudsta och Skytteholm”, anser Björn Bränngård.
FOTO: &RUNDQVIST I SAMARBETE MED WSP ”DET BLIR INTE ENS EN NEDGRÄVNIN­G UTAN JÄRNVÄGEN BYGGS BARA ÖVER. Det blir en ny typ av barriär mellan Huvudsta och Skytteholm”, anser Björn Bränngård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden